- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.07.2015, 16:42)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CGMB a alocat 2,7 milioane de lei din fondul de rezervă pentru monumentul "Aripi" din Piaţa Presei - FOTO
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a alocat, în şedinţa de joi, peste 2,7 milioane de lei, din fondul de rezervă bugetară, pentru finalizarea şi amplasarea monumentului "Aripi" în Piaţa Presei.
Urmărește
812 afișări
CGMB a alocat 2,7 milioane de lei din fondul de rezervă pentru monumentul "Aripi" din Piaţa Presei (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)
Proiectul aprobat de CGMB prevede suplimentarea bugetului Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic cu suma de 2.740.000 de lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia autorităţilor locale.
În document se arată că suma a fost alocată pentru continuarea şi finalizarea monumentului "Aripi", fiind necesari încă 740.000 de lei, dar şi pentru lucrări de amplasare a monumentului, costurile ridicându-se la 2.000.000 de lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
În expunerea de motive se arată că, anterior, pentru acest proiect s-au mai alocat 16.671.000 de lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia CGMB, iar în luna mai, Admnistraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic a trimis o scrisoare prin care a solicitat alocarea de urgenţă a încă 2.740.000 de lei.
Iniţial, consilierii grupului PNL au susţinut că fondul de rezervă are destinaţie specială şi nu a fost creat pentru a rezolva probleme care nu au fost tratate cum trebuie în buget, arătând că aceşti bani ar trebui utilizaţi în caz de calamităţi sau alte situaţii de urgenţă. Ulterior, aceştia au spus că, în mod exceptional, monumentul ar trebui finalizat, din respect pentru eroii Revoluţiei din 1989.
"Aripi", un monument dedicat rezistenţei anticomuniste realizat de artistul Mihai Buculei şi care cântăreşte 130 de tone, va fi instalat, în toamnă, în Piaţa Presei Libere, pe locul fostei statui a lui Lenin, declara, în 9 iulie, pentru MEDIAFAX, Traian Radu Negrei, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din Primăria Municipiului Bucureşti.
Proiectul monumentului "Aripi" a fost demarat în anul 2003, printr-o Hotărâre de Guvern. Realizarea lui a durat foarte mult atât din raţiuni financiare, cât mai ales din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergură, a spus atunci Traian Radu Negrei.
Potrivit acestuia, macheta pe care a făcut-o artistul Mihai Buculei pentru monumentul "Aripi" a fost transpusă nu prin mărire, ci făcâdu-i-se "pas cu pas calcul de rezistenţă şi stabilitate".
Citeşte şi:
"Aripi", un monument dedicat rezistenţei anticomuniste, de 130 de tone, va fi instalat în Bucureşti
În ceea ce priveşte partea financiară a acestui proiect, Traian Radu Negrei a spus că "bugetul total pentru monument este de 9 milioane de lei, plus TVA", precizând că acesta este întregul buget de când a pornit proiectul în 2003, printr-o Hotărâre de Guvern. Totodată, pentru lucrările de amplasare, transport şi montare în Piaţa Presei Libere, bugetul este de 4,2 milioane de lei, cu TVA inclus.
Aripile monumentului dedicat rezistenţei anticomuniste cântăresc 130 de tone, au o înălţime de 28 de metri şi se vor înălţa simbolic în Piaţa Presei Libere, în locul unde a fost amplasată în timpul dictaturii comuniste statuia lui Vladimir Ilici Lenin.
Sculptorul Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud, spune că impresia lăsată de acest monument va fi aceea că ariplile se desprind de pământ. "Imaginaţi-vă un tumul de granit, cu iarbă în jur, tăiat la 45 de grade. Impresia este că aripile se desprind de pământ", a explicat Buculei.
Dimensiunile şi greutatea monumentului au obligat echipa de arhitecţi coordonată de Alexandru Beldiman să recurgă la soluţii ingenioase şi cele mai moderne tehnologii în domeniu. Proiectul de amplasare a "Aripilor" prevede executarea unei platforme sinusoidale, în spatele căreia se înalţă tumulul de granit, iar în faţa acesteia este prevăzut un spaţiu pietonal acoperit de granitul roşu, care, ca o ironie a istoriei, a fost recuperat din soclul statuii lui Lenin.
Executantul a estimat că cele trei aripi vor fi recepţionate la 15 august, urmând a fi transportate pe un dispozitiv în jurul datei de 10 septembrie (perioada estimată pentru obţinerea aprobărilor de transport). Din cauza dimensiunilor agabaritice (lăţimea unei aripi este de 9 metri), pe traseul de la Ploieşti până la montajul in situ, este necesar a se demonta opt obstacole. Transportul se va efectua pe trailere, în coloană şi va fi asigurat de către SC Felbermayr SRL.
Iniţiativa construirii unui monument închinat rezistenţei anticomuniste a aparţinut Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, care a solicitat în 1997 sprijinul preşedintelui României. În cei 18 ani scurşi de la demararea acestui proiect grandios, Fundaţia Română pentru Democraţie, condusă de Emil Constantinescu, a susţinut fiecare demers şi fiecare etapă legată de finalizarea monumentului.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe