CGMB a aprobat înfiinţarea unei comisii pentru Consolidarea Imobilelor cu Risc Seismic. Firea: Nu exista un departament sau o direcţie dedicată exclusiv acestei activităţi

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, miercuri, în şedinţă, înfiinţarea Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Urmărește
355 afișări
Imaginea articolului CGMB a aprobat înfiinţarea unei comisii pentru Consolidarea Imobilelor cu Risc Seismic. Firea: Nu exista un departament sau o direcţie dedicată exclusiv acestei activităţi

CGMB a aprobat înfiinţarea Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Imobilelor cu Risc Seismic. Firea: Nu exista un departament sau o direcţie dedicate exclusiv acestei activităţi (Imagine: Răzvan Chiriţă/ Mediafax Foto)

"Avem o situaţie foarte gravă în Capitală. În peste 20 de ani s-au consolidat doar 70 de clădiri. În acest moment, principala problemă este aceea a lipsei acordurilor din partea unor proprietari pentru a părăsi locuinţele şi acolo unde experţii spun că nu se poate realiza consolidarea cu persoane în imobil pentru că aceste consolidări pot fi periculoase pentru viaţa oamenilor. Sunt circa 180 de imobile cu risc seismic, pericol public, trebuie intervenit imediat. Situaţia pe care am găsit-o la PMB încă din prima zi de mandat este aceea că au fost anumiţi responsabili care s-au ocupat de această problemă a evaluării şi consolidării clădirilor cu risc seismic, doar că aceste persoane aveau şi alte activităţi, responsabilităţi. Nu exista un departament sau o direcţie dedicate exclusiv acestei activităţi atât de importante în acest moment", a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

La finele lunii august, Gabriela Firea anunţa că în Bucureşti sunt 774 de clădiri cu risc seismic, dintre care 183 reprezintă pericol public, 173 de imobile sunt încadrate la clasa I de risc seismic, 318 în clasa a doua, 94 de imobile sunt în clasa a treia de risc în caz de cutremur, iar şase clădiri în clasa a patra de risc seismic.

Conform estimărilor municipalităţii, costul pentru reconsolidarea unei clădiri ar urma să fie cuprins între 270 şi 450 de euro pe metrul pătrat. Rata pe care proprietarii o vor plăti va fi cuprinsă, în medie, între 200 şi 500 de lei, iar cei cu imobile mari vor plăti până la 700 de lei pe lună, pe o perioadă de maximum 25 de ani. În perioada în care se va face reconsolidarea clădirii, locatarii vor putea fi mutaţi temporar în alt imobil.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Administraţiei Fondului Imobiliar, sunt 84 de apartamente disponibile la nivelul Capitalei pentru situaţii de urgenţă în care proprietarii ar putea fi relocaţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici