Cele peste 110 spitale au fost trecute într-o categorie superioară cu plan de conformare, adică până la sfârşitul anului trebuie să-şi rezolve problemele pentru a nu fi declasificate de la 1 ianuarie 2012.
România nu dispune de niciun spital, oricât de bun ar fi el, care să se poată încadra în categoria I fără conformare, spunea fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila.
Este vorba despre două spitale din Bucureşti – Spitalul de Urgenţă Floreasca şi Spitalul Universitar – şi de cinci spitale din ţară – Spitalul de Urgenţă din Timişoara, cele din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi şi Constanţa. Toate cele şapte sunt cu plan de conformare, adică până la sfârşitul anului trebuie să-şi rezolve problemele pentru a se putea încadra în clasa I. Dacă acest lucru nu se întâmplă, ele vor fi declasificate de la 1 ianuarie 2012.
Din 352 de spitale publice din România care au ordine de clasificare, 335 sunt unităţi sanitare cu paturi. Majoritatea ca şi număr sunt în clasa a IV-a de competenţă, care înseamnă 123 de spitale, 92 sunt în clasa a V-a monospecialitate, mai ales boli cronice, 35 de unităţi sunt în categoria a III-a şi 14 sunt în categoria a II-a. În categoria întâi sunt cele şapte unităţi sanitare, toate cu plan de conformare, potrivit MS.
Dacă un spital avansează la dotare – unul dintre criteriile la clasificare -, la liniile de gardă sau îşi extinde activitatea şi la alte domenii de specialitate şi crede că se poate încadra într-o clasă superioară, va putea oricând solicita încadrarea într-o treaptă superioară. Nu este o soluţie închisă, spunea în august fostul ministru al Sănătăţii.
Spitalele au termen 15 decembrie să rezolve problemele semnalate de comisia de evaluare, altfel vor fi trecute într-o categorie inferioară şi vor pierde sumele alocate categoriei din care au fost declasificate.