- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.01.2015, 13:57)
- Aurelia Alexa
Cheltuielile pentru familie şi copil au scăzut cu o treime în perioada 2005-2010
Cheltuielile pentru protecţie socială, educaţie şi sănătate, ca pondere în PIB, sunt mult mai mici în România comparativ cu ţările UE, iar cele pentru familie şi copil au scăzut cu o treime în perioada 2005-2010, rezultă din Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Urmărește
121 afișări
Cheltuielile pentru familie şi copil au scăzut cu o treime în perioada 2005-2010 (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Situaţia României pe diferite capitole de cheltuieli, în 2011, în comparaţie cu ţările europene, este prezentată în Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului, aprobată de Guvern în luna decembrie 2014 şi publicată joi în Monitorul Oficial.
Astfel, cheltuielile publice totale ale României erau de 39,5 la sută, faţă de 49 la sută în ţările Uniunii Europene. Totodată, chetuielile cu protecţia socială în România erau de 14,1 la sută, faţă de 19,6 la sută în statele UE, cele pentru educaţie erau de 4,1 la sută, faţă de 5,3 la sută, iar cele pentru sănătate reprezentau 3,4 la sută, faţă de 7,3 la sută.
"Ponderea cheltuielilor pentru familie şi copil în totalul cheltuielilor pentru protecţie socială a scăzut cu aproximativ o treime între 2005 şi 2010. Ca pondere în PIB, scăderea a fost de la nivelul de 1,8 la 1,7 în acelaşi interval (şi 1,4 la sută în 2011)", se arată în documentul citat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
În Strategia aprobată de Guvern se menţionează că, faţă de anul 2007, se remarcă o scădere cu 27 la sută a numărului de angajaţi în sistemul de protecţie a copilului, cea mai mare scădere fiind în cazul celor care lucrează în serviciile de îngrijire de zi sau alte servicii (36 la sută), iar cea mai mică, în cazul celor din centrele de plasament şi al asistenţilor maternali (18 la sută, respectiv 19 la sută mai puţin la jumătatea anului 2013 faţă de finalul anului 2007).
Iniţiatorii documetului arată că sistemul de asistenţă socială nu este încă suficient de bine dezvoltat la nivelul întregii ţări pentru a asigura identificarea tuturor cazurilor vulnerabile în comunitate, pentru a le orienta spre forme de suport instituţional, inclusiv financiar, şi pentru a preveni agravarea situaţiilor.
Pe de altă parte, asistenţii sociali de la nivelul serviciilor publice de asistenţă socială (SPAS) dedică cea mai mare parte a timpului de lucru acordării de beneficii, în detrimentul activităţii de prevenire a separării copilului de familie, respectiv în detrimentul identificării, evaluării, managementului de caz şi monitorizării copiilor expuşi riscului de separare.
Strategia îşi propune să pună accent, până în 2020, pe dezvoltarea serviciilor sociale destinate sprijinirii creşterii şi îngrijirii copiilor în familie, facilitându-se promovarea unor mecanisme de sprijin al părinţilor.
"Deşi reforma în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului a cunoscut o evoluţie semnificativă, mutarea accentului de pe îmbunătăţirea condiţiilor de trai oferite copiilor din mediul instituţional pe întărirea intervenţiilor destinate prevenirii separării copilului de familie impune îmbunătăţirea calităţii vieţii prin creşterea calităţii serviciilor oferite familiei. Se va avea astfel în vedere asigurarea cadrului necesar dezvoltării serviciilor sociale în raport cu acordarea unor beneficii financiare directe, şi dezvoltarea serviciilor sociale destinate sprijinirii creşterii şi îngrijirii copiilor în familie, facilitându-se în acelaşi timp promovarea unor mecanisme de sprijin al părinţilor în vederea asigurării unui echilibru între viaţa de familie şi cea profesională, prin standardizarea calităţii în domeniul îngrijirii pe timp de zi a copiilor, implementarea unui sistem integrat de îngrijire şi educare a copiilor şi monitorizarea asigurării calităţii acestor servicii", se arată în Strategie.
Documentul subliniază că procesele de dezorganizare familială, corelate cu sărăcia, au generat o creştere a numărului şi a incidenţei problemelor cu care se confruntă anumite categorii de copii, cum ar fi: părăsirea copiilor de către părinţi, delincvenţa juvenilă, consumul de droguri, abuzul, neglijarea, exploatarea, inclusiv prin muncă, traiul în stradă.
"Persistenţa acestor probleme în societatea românească, în ciuda programelor dedicate combaterii lor, constituie o provocare de dezvoltare în sine", se mai arată în documentul citat.
Strategia pune accent în special pe copiii din zonele sărace, cei din mediul rural, copiii romi, cei cu dizabilităţi şi copiii din sistemul de protecţie a copilului, consumatori de droguri, copiii aflaţi în conflict cu legea, copiii străzii, cei care au părinţi plecaţi la muncă în străinătate, dar şi adolescenţii.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe