Cheltuielile unei gospodării - 89% din veniturile lunare

Cheltuielile lunare pe găspodărie au fost în medie, în trimestrul al doilea, de 1.820 de lei, sumă care reprezintă 89% din totalul veniturilor, respectiv 2.046 de lei lunar pe gospodărie, ambii indicatori fiind în uşoară creştere faţă de primele trei luni ale anului, conform datelor INS.

Urmărește
273 afișări
Imaginea articolului Cheltuielile unei gospodării - 89% din veniturile lunare

Cheltuielile unei gospodării - 89% din veniturile lunare (Imagine: Mediafax Foto)

În intervalul analizat, veniturile totale medii lunare au fost, în termeni nominali, de 2.046 de lei pe gospodărie şi 702 de lei pe persoană. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 1.719 lei lunar pe gospodărie (590 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 327 lei lunar pe gospodărie (112 lei pe persoană), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În primul trimestru, veniturile gospodăriilor au fost de 1.998 de lei, iar cheltuielile au însumat 1.805 lei.

"Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (52,4% din veniturile totale ale gospodăriilor, în creştere cu 1,3 puncte procentuale faţă de trimestrul I 2008).
La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, în trimestrul II 2008, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale în proporţie de 21,5%, veniturile din agricultură cu 3%, veniturile din activităţi neagricole independente cu 3,1% şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei cu 0,4%, respectiv 2,1%", se spune în comunicat.

Diferenţe de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor s-au înregistrat în funcţie de mediul de rezidenţă.

În trimestrul al doilea, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 39,1% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 13,9% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor.
În urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 65,6% (63,5% în trimestrul I) din salarii, de 19,5% (20,2%) din prestaţii sociale, veniturile în natură reprezentând 9,0% din total (10,6% în trimestrul I 2008).

În mediul rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 34,3% din totalul veniturilor (38% în trimestrul I 2008). Cea mai mare parte a acestora (26,6%, respectiv 33,1% în trimestrul I) a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând 7,7% (4,9% în trimestrul I 2008). O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor salariale (28,5% atât în trimestrul I, cât şi în trimestrul II 2008) şi celor din prestaţii sociale (24,7% în trimestrul I, respectiv 25,0% în trimestrul II).

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost în medie de 1.820 lei lunar pe gospodărie (624 lei pe persoană) şi au reprezentat 89% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei.

O componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli, este legată de locuinţă (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei). În trimestrul II 2008, acesteia i s-a alocat din cheltuielile de consum 18,9%, în scădere cu 4,3 puncte procentuale faţă de trimestrul I 2008. Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinţa (18,7% în trimestrul I şi 13,9% în trimestrul II 2008) a fost absorbită de consumul de utilităţi necesare funcţionării şi încălzirii locuinţei (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale şi alţi combustibili).

Cheltuielile efectuate de gospodării pentru sănătate (4% din cheltuielile de consum) şi mai ales cele pentru educaţie (0,9%) au înregistrat un nivel scăzut, în special datorită faptului că satisfacerea acestor nevoi ale membrilor gospodăriilor se realizează în cea mai mare parte prin servicii publice de care aceştia beneficiază în cadrul sistemului asigurărilor sociale sau gratuit, conform INS.

Veniturile băneşti reprezintă ansamblul încasărilor băneşti provenite din diferite surse de provenienţă pentru care nu există obligaţia de restituire (exclusiv sumele retrase de la CEC, bănci etc., împrumuturile şi creditele primite).

Veniturile din salarii şi alte drepturi salariale însumează veniturile băneşti şi în natură (evaluate în lei la preţul de vânzare al unităţii) sub forma salariilor, sporurilor şi indemnizaţiilor acordate ca procent sau în sume fixe pentru condiţiile deosebite de muncă (prevăzute de lege sau prin contracte individuale sau colective de muncă), atât pentru timpul efectiv lucrat în programul normal de lucru sau suplimentar, cât şi pentru timpul nelucrat plătit, a premiilor şi beneficiilor din profitul net, alte venituri asimilate salariilor, încasate efectiv în luna de referinţă, indiferent pentru ce perioadă se cuvin, precum şi reţinerile efectuate (impozite, contribuţii, rate pentru mărfuri şi împrumuturi etc.).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici