Chevron România: Terenul de la Pungeşti va fi redat proprietarului când condiţiile meteo vor permite

Terenul deţinut de Chevron la Pungeşti (Vaslui), unde în 2014 au început lucrările pentru exploatarea gazelor de şist, este în continuare împrejmuit cu gard şi păzit, reprezentanţii companiei care a anunţat că se retrage din România spunând că şantierul va fi închis imediat ce vremea o va permite.

Urmărește
579 afișări
Imaginea articolului Chevron România: Terenul de la Pungeşti va fi redat proprietarului când condiţiile meteo vor permite

Chevron România: Terenul de la Pungeşti va fi redat proprietarului când condiţiile meteo vor permite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Terenul de 20.000 de metri pătraţi concesionat de Chevron în extravilanul localităţii vasluiene Siliştea, comuna Pungeşti, este în continuare împrejmuit cu gard şi păzit de o firmă specializată, reprezentanţii companiei anunţând, la sfârşitul săptămânii trecute, că gigantul american se retrage din România şi renunţă la proiectele de exploatare a gazelor de şist.

Reprezentanţii Chevron România spun însă că, imediat ce condiţiile meteo vor permite, şantierul amenajat pe terenul respectiv va fi închis.

”Imediat ce condiţiile meteo vor permite, se va finaliza nivelarea terenului cu pământul excavat de pe porţiunea unde a existat platforma betonată. Ulterior, se va trece la scoaterea gardului, ridicarea podului care asigura accesul spre platformă şi predarea terenului către proprietar, la stadiul la care era înainte de amenajarea şantierului”, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Chevron România, Răzvan Mitroi.

În ceea ce priveşte locul unde s-a executat forajul pentru prelevarea de probe de rocă în vederea analizării potenţialului de hidrocarburi, acesta a fost cimentat şi acoperit cu pământ.

Reprezentanţii Chevron susţin că la finalul operaţiunilor de închidere a perimetrului de la Pungeşti, specialiştii de la Mediu vor trebui să-şi dea acordul de trecere a terenului din categoria de folosinţă ”industrial” în ”agricol”.

Compania Chevron a anunţat că renunţă la explorarea gazelor de şist din România, la mai puţin de o lună după ce a renunţat la explorarea din Polonia, informau publicaţiile Wall Street Journal şi Bloomberg. Reprezentanţii Chevron au confirmat pentru MEDIAFAX că gigantul american se retrage din România şi renunţă la proiectele de exploatare de gaze de şist.

"Rămâne România, unde ne aflăm în proces de a renunţa la interesele noastre de concesiune", spunea purtătorul de cuvânt al Chevron, scria WSJ.

Acesta nu a menţionat însă motivele pentru care compania renunţă la explorarea din ţara noastră.

"În 2014, Chevron Romania a finalizat activităţile de explorare a concesiunii Bârlad, precum şi un studiu geofizic 2-D realizat în două dintre cele trei concesiuni din regiunea Dobrogea. Chevron România confirmă intenţia de a renunţa la planurile sale pentru aceste concesiuni în 2015", declarau agenţiei MEDIAFAX reprezentanţii companiei.

Ei adăugau că este o decizie de afaceri luată în urma evaluărilor proiectului din România, care nu poate concura în acest moment într-un mod favorabil cu alte oportunităţi de investiţie din portofoliul global al Chevron.

"Rezultatele lucrărilor din România vor fi predate ANRM şi vor rămâne în custodia statului. Confidenţialitatea informaţiilor de acest gen este menţinută în conformitate cu legislaţia din România", adăugau reprezentanţii Chevron.

Chevron anunţa pe 1 februarie că renunţă la activităţile de explorare a zăcămintelor de gaze de şist din Polonia, ale căror rezultate nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor iniţiale.

"Divizia din Polonia a Chevron a decis să întrerupă operaţiunile de explozare a zăcămintelor de şist din Polonia, întrucât oportunităţile oferite de acestea sunt mai mici decât alte oportunităţi din portofoliul global al grupului", se arăta într-un comunicat al Chevron.

Chevron a finalizat în iulie 2014 activităţile de explorare la prima sondă din România, în localitatea Siliştea-Pungeşti, judeţul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri.

Compania americană deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş - Băceşti, Popeni - Găgeşti şi Puieşti. De asemenea, compania a mai obţinut anul trecut şi cea de-a doua autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deţinut la Puieşti.

După ce Chevron a obţinut, în octombrie 2013, autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, la Pungeşti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici