Chiliman: Infracţionalitatea în Sectorul 1 s-a dublat după reducerea efectivelor poliţiştilor locali

Infracţionalitatea în Sectorul 1 s-a dublat după reducerea numărului poliţiştilor comunitari, din august a crescut numărul de spargeri din locuinţe, furturi din buzunare şi maşini, în condiţiile în care Poliţia este "copleşită şi lipsită de orice fel de reacţie", a declarat primarul Andrei Chiliman.

Urmărește
112 afișări
Imaginea articolului Chiliman: Infracţionalitatea în Sectorul 1 s-a dublat după reducerea efectivelor poliţiştilor locali

Chiliman: Infracţionalitatea în Sectorul 1 s-a dublat după reducerea efectivelor poliţiştilor locali

"Doresc să vă expun o situaţie fără precedent în România: pe timp de pace, pe străzile Bucureştiului, şi nu numai, este război! Este un război al clanurilor mafiote cu cetăţenii oneşti. Asta pentru că, şi am proprietatea cuvintelor, Guvernul a decimat, prin Ordonanţa 63, structurile de ordine publică şi siguranţa cetăţeanului", a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, primarul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman.

Edilul de sector a mai spus că reducerea la jumătate a numărului de poliţişti comunitari care patrulau pe străzi şi desfiinţarea patrulelor mixte au dus, în doar câteva luni, la dublarea numărului de infracţiuni în Sectorul 1 al Capitalei.

"În urmă cu câteva luni, mai precis în luna iunie, Guvernul Boc a decimat structurile de ordine publică ale comunităţilor locale, prin Ordonanţa 63. Consecinţa imediată a fost desfiinţarea patrulelor mixte Poliţie Locală-Poliţie Naţională care constituiau un factor de siguranţă pentru cetăţean, cu rezultate concrete în teren", a adăugat Chiliman.

Primarul Andrei Chiliman a precizat că în prezent mai sunt 190 de poliţişti comunitari, care lucrează în trei ture, ceea ce înseamnă cel mult 60 de poliţişti pe tură într-un sector care reprezintă o treime din suprafaţa Capitalei.

"Cum poţi asigura liniştea, ordinea şi siguranţa a câteva sute de mii de bucureşteni cu 190 de poliţişti comunitari care lucrează în trei schimburi pe o treime din suprafaţa Bucureştiului? Şi în condiţiile în care există doar cinci secţii ale Poliţiei Naţionale? Rezultatul: rata infracţionalităţii a crescut în Sectorul 1! Nu o spune Chiliman, ci statisticile oficiale ale Ministerului de Interne", a susţinut primarul Sectorului 1.

El a adăugat că în Sectorul 1 este înregistrat un flux de peste un milion şi jumătate de persoane, dacă sunt luaţi în calcul, pe lângă cei 200.000 de oameni care locuiesc în această zonă, un milion care sunt în tranzit şi aproape 300.000 care vin să lucreze în Capitală.

Edilul de sector a subliniat că pentru creşterea infracţionalităţii în această zonă a Capitalei responsabili sunt "fostul ministrul de Interne Vasile Blaga şi Guvernul Udrea - Boc", care au aprobat "decimarea" poliţiei.

"A fost decimată poliţia, infractorii zburdă", a afirmat edilul Sectorului 1.

Chiliman a mai spus că cei care se află la vârful structurilor de siguranţă şi ordine publică din Ministerul de Interne se luptă, în prezent, "nu pentru protecţia cetăţeanului, ci între ele, pentru putere şi control", iar aliaţii lor sunt "cămătari şi alţi interlopi".

"Am început, încă de săptâmâna trecută, să port discuţii cu primari din ţară pentru a face front comun în apărarea comunităţilor locale. Le cerem guvernanţilor să respecte legea, să adopte măsuri pentru protecţia cetăţenilor, nu împotriva lor. Să nu mai tergiverseze elaborarea regulamentului cadru de organizare şi funcţionare a Poliţiei Locale, să le lase primarilor dreptul şi mijloacele de a apăra copiii, bătrânii, întreaga comunitate pe care ei o reprezintă", a mai spus Chiliman.

Guvernul a decis, în 31 iunie, disponibilizarea a aproximativ 55.000 până la 60.000 de angajaţi din sectorul public, dintre care cei mai mulţi, respectiv circa 54.000, au fost concediaţi din administraţia locală, iar restul din ministerele Administraţiei, Muncii, Educaţiei şi Agriculturii.

În Sectorul 1 al Capitalei, peste 400 de poliţişti comunitari au fost disponibilizaţi în baza OUG 63/2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici