- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Chiliman: Protestul din Parcul Kiseleff este efectul OUG 63 care obligă primarii să dea afară oameni
Edilul Sectorului 1 Andrei Chiliman a declarat, vineri, că protestul din Parcul Kiseleff este efectul OUG 63/2010 care obligă primarii, sub ameninţarea sancţiunii penale, să dea afară forţe de ordine, în condiţiile în care infracţionalitatea creşte, muncitori de la ADP sau de la Evidenţa Persoanei.
Chiliman: Protestul din Parcul Kiseleff este efectul OUG 63 care obligă primarii să dea afară oameni (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
"Protestul din Parcul Kiseleff este efectul Ordonanţei 63/2010 care obligă primarii, sub ameninţarea sancţiunii penale, să dea afară oameni. Mii de angajaţi au fost trimişi în şomaj de către Guvernul Boc-Udrea, doar pentru a genera haos la nivel local nu numai în Bucureşti, ci şi în toată ţara. Oameni cu venituri sub medie sunt astăzi şomeri doar pentru că Guvernul Boc-Udea a vrut acest lucru", a spus Andrei Chiliman.
El a adăugat că pentru Sectorul 1, OUG 63/2010 se traduce prin concedierea forţelor de ordine, în condiţiile în care infracţionalitatea creşte, a muncitorilor ADP care se ocupă de întreţinerea şi îngrijirea spaţiilor verzi, a angajaţilor de la Evidenţa Persoanei care deservesc românii din diasporă şi a altor salariaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
"În acest moment, Primăria Sectorului 1 este forţată, sub sancţiune penală, să disponibilizeze sute de angajaţi de la Administraţia Domeniului Public şi să angajeze, în schimb, firme cărora să le plătească, pentru acelaşi tip de activitate, sume de trei ori mai mari", a mai spus Chiliman.
Edilul de sector susţine că măsura impusă de Guvernul Boc nu are niciun fundament economic, iar aceasta va duce la creşterea cheltuielilor în administraţia publică, concomitent cu scăderea calităţii serviciilor publice din administraţia locală.
"Ea nu are ca efect reducerea cheltuielilor şi îmbunătăţirea actului administrativ, ci, dimpotrivă, aruncă oameni în şomaj şi obligă autorităţile locale să cheltuie sume mai mari de bani pentru acelaşi tip de activitate pe care ar fi realizat-o cu personalul angajat", a precizat Andrei Chiliman.
Aproximativ 300 de angajaţi ai Administraţiei Domeniului Public (ADP) Sector 1 au declanşat, vineri dimineaţă, un protest spontan în zona Parcului Kiseleff, nemulţumiţi de faptul că îşi vor pierde locurile de muncă din cauza OUG 63/2010.
Directorul ADP Sector 1, Eugen Milea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că angajaţii trebuiau să semneze, vineri, deciziile de preaviz privind disponibilizările, însă au refuzat să facă acest lucru.
Potrivit lui Milea, din cei aproape 700 de angajaţi ai ADP Sector 1, 670 vor fi concediaţi, ceea ce înseamnă că "activitata instituţiei este, în prezent, blocată". Milea a precizat că din cele aproximativ 100 de posturi rămase în structura ADP Sector 1, 30 sunt blocate de persoane care se află în concedii pre şi postnatale.
În timpul protestului, directorul Secţiei Spaţii Verzi din cadrul ADP Sector 1, Marian Dinu, a ieşit din sediul instituţiei pentru a discuta cu protestatarii, însă aceştia au cerut să îşi dea demisia, spunându-i că este principalul vinovat pentru ce se întâmplă. La scurt timp, după un schimb de replici, protestatarii i-au strigat că este hoţ şi au vrut să îl ia la bătaie, moment în care Marian Dinu s-a retras într-un birou, iar la uşa de la intrarea în sediul instituţiei, mai multe persoane de la pază au format un lanţ uman.
Unii protestatari spun că au primit telefoane de ameninţare de la o şefă de brigadă din ADP Sector 1, care le-a spus că dacă nu opresc protestul, pentru vineri vor fi trecuţi absenţi nemotivat şi, prin urmare, vor fi daţi afara fără să mai poată primi indemnizaţie de şomaj.
Angajaţii spun că nu vor să renunţe la protest pentru că nu cred ceea ce spun şefii lor, respectiv că firmele către care au fost externalizate serviciile îi vor angaja, întrucât o parte dintre aceste firme fac deja lucrări la parcurile bucureştene şi folosesc oameni care muncesc cu ziua. Protestatarii mai spun că aceste firme către care au fost externalizate serviciile aparţin unor şefi din ADP sau din Primăria Sectorului 1.
Protestatarii susţin că Eugen Milea a dat ordin ca maşinile care erau puse la dispoziţia navetiştilor pentru a-i aduce la locul de muncă să fie retrase, petnru a-i determina să nu mai vină la muncă în cele două săptămâni de preaviz.
O femeie care participa la protest a fost luată cu o ambulanţă şi dusă la Spitalul Elias, după ce i s-a făcut rău şi a acuzat o durere în piept, echipa medicală suspectând că aceasta a făcut infarct. O altă femeie a primit îngrijiri de la echipajul de pe ambulanţă, din cauza unei lipotimii.
La ora transmiterii acestei ştiri mai sunt aproximativ 100 de protestatari, care stau în curtea Secţiei Spaţii Verzi sau în apropierea Parcului Kiseleff.
Reprezentanţii administraţiei publice din Sectorul 1 au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că în total au fost disponibilizate aproximativ 2.300 de persoane, cele mai multe reduceri de personal fiind făcute la Administraţia Domeniului Public, Poliţia Comunitară şi Evidenţa Populaţiei, acolo unde au rămas patru persoane care trebuie să soluţioneze aproximativ 400 de cereri în fiecare zi.
Numărul maxim de posturi pentru fiecare unitate administrativ teritorială a Capitalei a fost stabilit conform OUG 63/2010, Primăriei Sectorului 1 Bucureşti revenindu-i 899 de posturi. Din cele 899 de posturi cu care a rămas Primăria Sectorului 1 în urma aplicării OUG 63/2010, 630 sunt în aparatul propriu, 45 la Serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor şi 224 la Direcţia Poliţie Comunitară. Posturile au fost calculate în funcţie de cele 224.146 de persoane din Sectorul 1 comunicate de Direcţia de Statistică a Municipiului Bucureşti.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO