Chiliman, Vanghelie şi Piedone vor referendum cu o singură întrebare, Oprescu acceptă trei

Primarii sectoarelor 1, 4 şi 5, Andrei Chiliman, Cristian Popescu-Piedone şi Marian Vanghelie, prezenţi, marţi, la întâlnirea cu edilul şef al Capitalei, vor organizarea unui referendum "serios", cu o singură întrebare, Sorin Oprescu acceptând maximum trei întrebări formulate logic şi clar.

Urmărește
4 afișări

Doar trei edili de sector au participat la discuţiile de marţi cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, privind organizarea referendumului local. Toţi trei primari de sector au spus, după întâlnire, că susţin ideea organizării unui referendum, dar că acesta trebuie să fie "serios", să aibă o singură întrebare clară prin care bucureştenii să spună dacă vor să fie menţinută actuala administraţie sau dacă vor o administraţie unică.

"Susţin ideea ca pe buletinul de vot să fie trecută o singură întrebare, şi anume: «Vreţi ca primarii de sector să fie aleşi de către Consiliul General?» Legea sintetizată vizează desfiinţarea primarului de sector ales de către populaţie şi centralizarea bugetelor la o singură entitate", a spus Andrei Chiliman.

Edilul Sectorului 1 a adăugat că atunci când CGMB a aprobat ca pe buletinele de vot să fie şapte întrebări, înlocuind o întrebare de bun simţ propusă de primarul general, au arătat dispreţ faţă de bucureşteni.

La rândul lui, edilul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a spus că prin cele şapte întrebări ale PDL "se minimalizează importanţa referendumului".

"Cred că avem nevoie de o întrebare foarte clară. Dacă vrem să întrebăm despre curăţenia oraşului, întrebăm firmele de salubritate, pe domnul Prigoană. Sunt pentru referendum cu o singură întrebare. Să nu ne batem joc de bucureşteni. Să întrebăm dacă doriţi un Bucureşti cu şapte primari. De ce să întrebăm de curăţenie?", a spus Marian Vanghelie, după întâlnirea cu primarul Sorin Oprescu.

El a adăugat că la întâlnirea de marţi au venit doar trei primari, ceea ce este o nouă dovadă că PDL nu vrea un referendum serios.

Şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a susţinut ideea organizării unui referendum, dar care "să fie serios şi nu să ducă în derizoriu.

"Dacă rămân şapte întrebări, atunci propun să fie alocaţi bani ca să trimitem electoratul la Oxford ca să poată înţelege întrebările propuse de PDL. Vreau o singură întrebare, şi amune dacă bucureştenii sunt de acord cu o administraţie unică sau vor forma actuală. Mai bine nu mai cheltuim bani, decât să ducem referendumul în derizoriu", a adăugat Piedone.

Primarul general Sorin Oprescu a spus că organizarea referendumului local va costa aproximativ cinci milioane de lei (circa 1,2 milioane de euro) şi a menţionat faptul că primarii prezenţi la întâlnirea de marţi au cerut un referendum serios.

El a precizat însă că ar susţine ideea ca pe buletinele de vot să fie maximum trei întrebări formulate logic şi clar. Oprescu a spus că aproape sigur referendumul va fi organizat în 26 iunie, din cauza examenului de bacalaureat.

Primarul general susţine ideea ca pe buletinele de vot să fie trei întrebări, iar reprezentanţii PDL vor referendum cu patru întrebări.

După întâlnirea cu primarii de sector urmează cea de-a doua rundă de discuţii cu liderii partidelor reprezentate în CGMB, stabilită în urma întâlnirii de luni.

CGMB hotărâse, în 13 aprilie, ca referendumul local privind Legea Capitalei să fie organizat în 19 iunie. Cele şapte întrebări stabilite în 13 aprilie erau: "Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?", "Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o administraţie?", "Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?", "Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Capitală?", "Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?", "Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?" şi "Sunteti de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi CGMB?".

Referendumul local cu şapte întrebări era proiectul propus de PDL. Forma propusă de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, privind referendumul local viza o singură întrebare: "Sunteţi de acord cu centralizarea administrativă prin transferul de atribuţii de la primăriile de sector către CGMB?".

USL a mandatat, luni, consilierii săi din CGMB şi primarii de sector pentru a solicita, în discuţia cu primarul general Sorin Oprescu, ca la referendum să fie adresată o singură întrebare, referitoare la desfiinţarea sau nu a sectoarelor.

PDL Bucureşti a acuzat că PNL şi PSD ar vrea anularea referendumului pentru Legea Capitalei, "pentru a nu-şi pierde privilegiile şi controlul asupra feudelor proprii", susţinând totodată că Sorin Oprescu a devenit "subordonatul direct, pe linie politică, al lui Andrei Chiliman, la nivelul Capitalei".

Peste 50 de ONG-uri au cerut CGMB, într-o scrisoare deschisă, amânarea referendumului privind Legea Capitalei, la o dată care să permită organizarea de consultări publice, pentru ca bucureştenii să cunoască implicaţiile diferitelor alternative pentru Bucureşti. ONG-urile au arătat că cele şapte întrebări propuse pentru referendumul local din 19 iunie sunt formulate tendenţios, sunt confuze şi retorice. Acestea au ameninţat că vor boicota referendumul dacă nu vor fi făcute modificări.

Pe de altă parte, Institutul pentru Politici Publice susţinea că referendumul iniţiat de PDL ar fi în fapt "un sondaj de opinie pe mai multe teme legate de administrarea Bucureştiului, plătit din bani publici".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici