China a oprit programul internaţional de adopţie lansat în timpul politicii „singurul copil”

  • În China, a fost o perioadă când a avea o fiică era o problemă serioasă.
  • Pentru a o rezolva, s-a recurs la adopţii internaţionale, fiind vremea infamei politici a „copilului unic”, de preferinţă un băiat, mai ales în provinciile rurale unde era nevoie de muncitori.
  • De două zile, China a anunţat că a pus capăt programului internaţional de adopţie.
Urmărește
2530 afișări
Imaginea articolului China a oprit programul internaţional de adopţie lansat în timpul politicii „singurul copil”

China a oprit programul internaţional de adopţie lansat în timpul politicii „singurul copil”

Beijingul nu mai permite adoptarea copiilor chinezi în străinătate, pe fondul scăderii alarmante a natalităţii. Singura excepţie se referă la rudele de sânge care vor putea continua să adopte un copil din cercul familial.

În toate celelalte cazuri, interdicţia este absolută. Anunţul a venit brusc, în timpul unei conferinţe de presă de rutină a Ministerului de Externe.

Nu a fost oferită nicio explicaţie, în afară de faptul că decizia este în conformitate cu acordurile internaţionale.

Programul „singurul copil” a fost lansat la începutul anilor 1990. China era la începutul marii sale creşteri economice şi credea că principala ei problemă va fi suprapopularea.

Familiile care au încălcat politica privind „copilul unic” au fost amendate şi, în unele cazuri, şi-au pierdut locul de muncă.

Naşterile au fost întrerupte, fie mamele au încercat să-şi trimită copiii în altă parte. Cel puţin 150.000 de copii chinezi au fost adoptaţi în străinătate în trei decenii, peste 82.000 doar în Statele Unite.

Printre ei, mulţi erau al doilea născut, consideraţi „ilegali”. Alţi copii au fost chiar primul născut, precum cazul fetiţei pe care a adoptat-o în 2006 actriţa Meg Ryan.

În trecut, programul de adopţie a fost subiect de critici. În 2013, Poliţia chineză a salvat 92 de copii răpiţi de o reţea de traficanţi. O poveste care părea să demonstreze existenţa unei pieţe clandestine de cumpărare a copiilor.

În ultimii ani, s-a înregistrat o încetinire a adopţiilor, proceduri complet suspendate între 2020 şi 2022, perioada de pandemie. Sfârşitul politicii unui singur copil a fost anunţat în 2015, pe fondul scăderea natalităţii.

Decizia de a bloca adopţiile internaţionale este în concordanţă cu nevoia guvernului de a încerca să ţină sub control declinul demografic, început în 2022.

Chiar şi preşedintele Xi Jinping le-a cerut recent femeilor Partidului Comunist să promoveze „o nouă cultură a maternităţii”. În ciuda stimulentelor şi a diferitelor alte măsuri de sprijin, încercările de a inversa declinul au fost până acum fără succes.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici