Primarul Capitalei s-a declarat mulţumit de evoluţia lucrărilor la parcarea subterană şi a precizat că se încearcă încadrarea în timp, astfel încât lucrările să fie finalizate în primul trimestru al anului viitor.
„Ne-am câcâit noi la început, nu-i un cuvânt plastic, dar exprimă cel mai bine situaţia de fapt. Acum lucrurile sunt în linie şi sper să meargă aşa. Se lucrează şi noaptea, încercăm să reducem disconfortul cât mai mult. (…) Eu sper ca în martie 2012 să poată cetăţeanul să parcheze aici. Sper să fie o iarnă permisivă, pentru că altfel complică puţin situaţia. Trebuie să avem singuranţa că îi aducem în siguranţă”, a spus Oprescu.
Edilul a precizat că la suprafaţă va fi o amenajare arhitecturală pentru care s-a cerut concurs de idei.
„Deocamdată suntem în faza de concurs, ideile le vedem după. În octombrie vedem şi ideile. Are şi Primăria viziunea ei, care cuprinde şi strada Toma Caragiu şi refacerea Bisericii Ruse, pentru că aşa e normal să fie. Biserica intră în monumentele arhitecturale din zonă. Dacă ne apucăm, ne apucăm exact acolo unde o putem face. Plus faţada clădirilor care înconjoară Piaţa Universităţii”, a mai spus Oprescu.
Directorul Direcţiei Investiţii din Primăria Capitalei, Bogdan Hreapcă, a precizat că proiectul este în grafic, se începe „turnarea plăcii de la minus doi” şi apoi se lucrează în „săpătură închisă”.
„Până la sfârşitul anului vom avea turnată inclusiv placa de la minus unu şi cota zero, urmând în prima parte a anului viitor să reabilităm partea de suprafaţă în urma concursului de soluţii pe care Primăria l-a organizat. Sunt trei niveluri de parcare, nivelul minus doi fiind la 12 metri adâncime. Structura exterioară e terminată, în momentul de faţă, sută la sută şi acum se lucrează la structura interioară”, a declarat Hreapcă.
El a mai spus că parcarea din centrul Capitalei va avea două ieşiri, dinspre strada Academiei şi dinspre bulevard, precum şi o intrare, dinspre strada Toma Caragiu.
„Este primul proiect în parteneriat public-privat pentru o parcare publică în Bucureşti, o să aibă peste 400 de locuri de parcare. Eu cred că nu doar parcarea, dar şi redarea către bucureşteni a unei piaţete amenajate în centrul oraşului este un lucru extrem de important. Pe de altă parte, Primăria a făcut toate eforturile şi cu proprietarii clădirilor din jur ca ele să intre urgent într-o reabilitare de faţadă, ca să arate frumos la kilometrul zero. Eu zic că în aprilie aici lucrurile o să arate extrem de frumos”, a adăugat Bogdan Hreapcă.
După proiectul de la Piaţa Universităţii, care costă 14 milioane de euro, următoarea parcare, de 360 de locuri, ar putea fi amenjată în zona Edgar Quinet.
„În momentul de faţă avem probleme de ordin tehnic pentru gândirea intrărilor şi ieşirilor, care sunt puţin mai complicate în zonă”, a precizat Hreapcă.