Chiriaşii şi proprietarii din Centrul Istoric vor primi locuinţe în zona Politehnica

Chiriaşii şi proprietarii din Centrul Istoric al Capitalei vor primi locuinţe în zona Politehnica, până la începutul anului 2009 urmând să fie alocate 300 de apartamente, a declarat, marţi, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Urmărește
2019 afișări
Imaginea articolului Chiriaşii şi proprietarii din Centrul Istoric vor primi locuinţe în zona Politehnica

Chiriaşii şi proprietarii din Centrul Istoric vor primi locuinţe în zona Politehnica (Imagine: Mediafax Foto)

Edilul şef al Capitalei a explicat că primele o sută de apartamente vor fi date până la sfârşitul lunii septembrie, apoi vor urma alte o sută, iar ultimele vor fi date până la finalul acestui an sau cel târziu în ianuarie 2009, răspunzând astfel unei femei, proprietara unui imobil din Centrul Istoric, care l-a întrebat ce se va întâmpla cu proprietarii din această zonă.

"Noi am aflat de la radio că apartamentele din blocurile Gemenii inaugurate marţi sunt pentru noi. Şi primarul Negoiţă a spus ceva asemănător", i-a spus femeia primarului Sorin Oprescu.

Edilul şef a explicat că blocurile "Gemenii" sunt pentru situaţii de necesitate. "Cele 300 de apartamente din zona Politehnica, care comportă un grad de lux avansat, vor fi date celor care locuiesc în Centrul Istoric", a precizat Oprescu.

Primarul general al Capitalei declara, la sfârşitul lunii iulie, că în privinţa reabilitării Centrului Istoric al Capitalei au fost inventariate 47 de probleme, apreciind că acestea vor fi soluţionate şi proiectul va fi finalizat.

În privinţa locuinţelor achiziţionate de municipalitate în 2007, Sorin Oprescu arăta atunci că există o "inadvertenţă" a preţului de 50 de milioane de euro plătit pentru cele 343 de apartamente.

Primarul Capitalei a precizat că în hotărârea Consiliului General al Municipuiului Bucureşti, cele 343 de apartamente au fost trecute ca "locuinţe de necesitate şi locuinţe sociale", astfel locuinţele de necesitate revin persoanelor evacuate în urma retrocedării unor proprietăţi şi celor expropriate pentru cauzele de utilitate publică.

Oprescu a explicat că datorită acestei denumiri, locuinţele nu au putut fi repartizate, însă după rectificarea hotărârii de consiliu, apartamentele vor fi repartizate persoanelor evacuate din Centrul Istoric.

Potrivit autorităţilor municipale, în Centrul Istoric al Bucureştiului se află un alt oraş sub fiecare piatră şi sub pavajul străzilor, care este descoperit pe măsură ce se excavează fiecare metru pătrat, fiind evident că această zonă a fost locuită permanent încă din perioada neolitică, epocile bronzului şi fierului, însă cea mai prezentă sub străzile vechi este perioada medievală.

În urma lucrărilor au fost descoperite fundaţiile Hanului Zlătari din secolul al XVII-lea, Hanul lui Constantin Brâncoveanu, biserica şi Hanul Greci, precum şi cimitire medievale. Vestigiile arheologice descoperite, care vor defini zona în viitor, vor fi puse în valoare prin marcare pe pavaj, plăci informative şi chiar expunere directă, în funcţie de starea lor tehnică, prin colaborarea municipalităţii cu Ministerul Culturii şi al Cultelor.

Primăria Capitalei a început în decembrie 2006 lucrările de reabilitare a infrastructurii subterane din zona-pilot a centrului istoric. Lucrările de refacere a infrastructurii zonei pilot A din centrul istoric urmau să se desfăşoare pe durata a 16 şi 18 luni, însă descoperirile arheologice au dus la prelungirea termenul anunţat iniţial.

În cadrul proiectului vor fi reabilitate străzile aflate în centrul istoric, acestea urmând să fie pietruite după modelul străzilor din secolul XIX, iar trotuarele vor dispărea. Acestea vor fi delimitate de jardiniere şi de mobilier stradal, bănci sau corpuri de iluminat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici