Chiriţoiu: Procurorii mi-au cerut date privind piaţa gazelor din timpul mandatului lui Vosganian

Şeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că a cerut efectuarea unei anchete interne privind cazul de subminare a economiei naţionale în care este implicată compania InterAgro şi omul de afaceri Ioan Niculae, precizând că în 2010 procurorii i-au cerut date despre piaţa gazelor.

Urmărește
597 afișări
Imaginea articolului Chiriţoiu: Procurorii mi-au cerut date privind piaţa gazelor din timpul mandatului lui Vosganian

Chiriţoiu: Procurorii mi-au cerut date privind piaţa gazelor din timpul mandatului lui Vosganian (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Am cerut realizarea unei anchete interne legată de acest caz. În 2010 a venit un procuror care mi-a cerut acte de dinainte de mandatul meu legate de opinia Consiliului privind accesul la gazele din producţia internă", a declarat Chiriţoiu, menţionând că este vorba de documente din perioada de dinainte de 2009, din timpul madatului fostului ministru al Economiei Varujan Vosganian.

Vosganian a fost ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că SRI a sesizat DIICOT cu privire la subminarea economiei naţionale în cazul companiei InterAgro, deţinută de omul de faceri Ioan Niculae, în această cauză fiind cercetate penal 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi ANRE.

Potrivit surselor citate, persoanele vizate în acest caz au fost monitorizate de Serviciul Român de Informaţii (SRI), care ulterior a sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a anunţat miercuri că 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, ANRE şi reprezentanţi ai unei societăţi comerciale din Bucureşti sunt cercetate penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Potrivit sursei citate, "în sarcina învinuiţilor se reţine că au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126 milioane de dolari patrimoniului Romgaz şi bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional".

Procurorii au mai precizat că activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare de către societatea comerciala a unor cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de SNGN Romgaz SA, obţinerea de gaze naturale doar din producţia internă, "cu eludarea reglementărilor legale în materie precum şi menţinerea facilităţilor acordate societatii, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate".

Omul de afaceri Ioan Niculae afirmă că nu a comis nicio ilegalitate şi că datoriile pe care grupul InterAgro le avea către Romgaz erau eşalonate, potrivit unei convenţii încheiate cu producătorul de gaze înainte de perioada în care a beneficiat de preţuri reduse, iar plăţile erau în grafic.

"Încă nu ştiu pentru ce sunt acuzat, oficial. Am aflat şi eu din presă. Nu am comis nicio ilegalitate, iar alături de InterAgro, alte 13-14 firme au beneficiat de aceste facilităţi", a declarat agenţiei MEDIAFAX Ioan Niculae.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici