Chiţac nu trebuie să mai plătească despăgubiri victimelor revoluţiei

Instanţa a admis acţiunea fostului general Mihai Chiţac, anulând două decizii de imputare a plăţii despăgubirilor către victimele revoluţiei din decembrie 1989 de la Timişoara, obligaţie ce îi fusese impusă prin sentinţa penală prin care ofiţerul a fost condamnat la 15 ani de detenţie pentru crime.

Urmărește
84 afișări
Imaginea articolului Chiţac nu trebuie să mai plătească despăgubiri victimelor revoluţiei

Chiţac nu trebuie să mai plătească despăgubiri victimelor revoluţiei (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Curtea de Apel a admis cererea lui Chiţac, însă decizia acesteia poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Fostul general Mihai Chiţac a contestat la Secţia de contencios-administrativă a Curţii de Apel Bucureşti cele două decizii de imputare a plăţii sumei de două milioane de lei către victimele revoluţiei din decembrie 1989 de la Timişoara.

Ministerul Apărării a fost obligat la plata despăgubirilor, în solidar cu Mihai Chiţac - general degradat militar în urma condamnării la închisoare -, instituţia achitând încă din 2005 sumele către persoanele care s-au constituit părţi civile în procesul penal privind revoluţia de la Timişoara.

Un complet al Secţiei contencios administrativ şi fiscal - Curtea de Apel Bucureşti a dezbătut în 11 mai, contestaţia formulată de Mihai Chiţac împotriva deciziilor de imputare numerele 255/28 decembrie 2000 şi 191/26 septembrie 2002, emise de UM 02544/E Bucureşti, pentru peste 1.900.000 de lei şi, respectiv, 167.000 de lei, instanţa rămânând în pronunţare în acest caz.

Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea lui Mihai Chiţac, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse din magistratură.

Deciziile de imputare au fost emise ca urmare a punerii în executare a sentinţei penale din 15 iulie 1999 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru plata despăgubirilor către părţile civile din dosarul revoluţiei de la Timişoara, în scopul recuperării acestora.

Mihai Chiţac a contestat în 2005 aceste decizii de imputare, însă procesul a fost suspendat până la finalizarea dosarului penal, în urma căruia a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare.

În 16 octombrie 2008, judecătorii instanţei supreme l-au condamnat pe generalul (r) Mihai Chiţac, alături de Victor Athanasie Stănculescu, la 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, pentru evenimentele de la Timişoara din decembrie 1989. Cei doi generali au fost şi degradaţi militar.

Cei doi au fost încarceraţi în aceeaşi zi, la scurt timp foştii generali, ambii în vârstă de 81 de ani, formulând cereri în instanţă de întrerupere a executării pedepselor din motive medicale.

În 5 mai 2010, Mihai Chiţac a părăsit închisoarea, Curtea Militară de Apel permiţându-i întreruperea pedepsei pentru a putea fi operat pe cord deschis. Acesta a mai fost eliberat de cinci ori din motive medicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici