Chiuariu: Condamnările politice din perioada comunistă, cea mai neagră pată a justiţiei române

Condamnările politice pronunţate în urma farselor judiciare din perioada comunistă sunt cea mai neagră pată a justiţiei române, a afirmat, joi, ministrul Justiţiei Tudor Chiuariu în cadrul unei conferinţe privind crimele comunismului.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Chiuariu: Condamnările politice din perioada comunistă, cea mai neagră pată a justiţiei române

Chiuariu: Condamnările politice din perioada comunistă, cea mai neagră pată a justiţiei române

"Ca ministru al Justiţiei în România, membră a Uniunii Europene, vreau să-mi cer astăzi iertare, în mod public, celor care au avut de suferit în anii comunismului de pe urma unor anchete abuzive şi a unor sentinţe fără nicio legătură cu legea", a susţinut Chiuariu, la conferinţa internaţională organizată la Palatul Parlamentului, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România.

Potrivit demnitarului, victimele acelei justiţii care a pronunţat zeci de ani de condamnare în numele "luptei de clasă" nu trebuie uitate. Chiuariu a spus că acest lucru nu rezolvă problema suferinţei lor şi a traumelor, una dintre datoriile pe care românii le au fiind aceea de a nu uita, "obligaţia la memorie".

"O memorie cu două exigenţe: cunoaşterea cât mai fidelă a trecutului şi utilitatea concluziilor pentru prezent. Pentru că tentaţia de a acapara puterea prin mijloace de forţă, tentaţia loviturii de stat permanente, poate apărea oricând ca urmare a dezechilibrelor naturale ale unui sistem democratic", a spus Tudor Chiuariu.

Ministrul Justiţiei a arătat că trebuie să fie o prioritate a statului român condamnarea crimelor comunismului prin măsuri legislative şi politici publice. În opinia lui Chiuariu, deconspirarea trecutului comunist totalitar şi cercetarea sa nu pot fi făcute "de pe treptele unui palat" sau de pe poziţii antidemocratice.

"Pe plan european am avut şansa de a participa la Consiliul Miniştrilor Justiţiei din Uniunea Europeană din acest an, de la Luxembourg, când s-a luat decizia ca, în termen de doi ani, Comisia să prezinte un raport cu privire la necesitatea adoptării unui instrument comunitar care să incrimineze justificarea, minimalizarea sau negarea în public a crimelor contra umanităţii sau a crimelor de război comise în regimurile totalitare", a afirmat ministrul Chiuariu.

Comisia Europeană va iniţia, în timpul preşedinţiei slovene, în prima parte a anului 2008, o dezbatere publică cu privire la genocid, crimele împotriva umanităţii şi cele de război, în vederea găsirii mijloacelor pentru soluţionarea acestei probleme, eventual prin formularea unei propuneri de decizie-cadru referitoare la asasinatele din timpul regimului totalitar.

România va include în proiectul noului Cod penal incriminarea crimelor comunismului, a afirmat Chiuariu, adăugând că persecuţiile pe motive politice comise de regimul comunist vor fi considerate crime împotriva umanităţii.

La finalul discursului său, ministrul Justiţiei a cerut asistenţei să ţină un moment de reculegere în memoria victimelor revoltei muncitoreşti de acum 20 de ani, de la Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici