- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Chiuariu: Consilierul Ştefan Deaconu, avizat negativ ca judecător la Tribunalul din Luxemburg
Consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu, propus de Guvern la Tribunalul de la Luxemburg în locul judecătorului Valeriu Ciucă, a primit aviz negativ din partea Comitetului privind această înaltă instanţă europeană, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, liberalul Tudor Chiuariu.
Chiuariu: Consilierul Ştefan Deaconu, avizat negativ ca judecător la Tribunalul din Luxemburg (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Deputatul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, a afirmat că Ştefan Deaconu a primit aviz negativ din partea Comitetului, iar în această situaţie Guvernul ar trebui să desemneze un alt candidat.
"Era evident că nu îndeplinea nici condiţiile legate de indepedenţă, fiindcă a lucrat numai în instituţii politice (Parlament, Preşedinţie) şi nici condiţia privind competenţa, respectiv nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi numit la ICCJ, de exemplu, pentru că nu a fost magistrat", a spus Chiuariu, care a susţinut că "Guvernul Tăriceanu a făcut concurs public, la care s-a putut prezenta oricine care îndeplinea condiţiile, nu servitorii lui Băsescu".
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) instituie un comitet având competenţa de a emite un aviz privind capacitatea candidaţilor de a exercita funcţia de judecător sau avocat general, propunerea şi aprobarea candidaţilor rămâne însă în sarcina Statelor Membre.
Integrarea României în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, a impus autorităţilor să se supună hotărârilor date de Curtea de la Luxemburg, aşa cum sunt se întâmplă în cazul deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, al cărei sediu este la Luxemburg, este compusă din trei instanţe: Curtea de Justiţie, Tribunalul (creat în 1988) şi Tribunalul Funcţiei Publice (creat în 2004).
Ca urmare a aderării României la Uniunea Europeană, începând cu 1 ianuarie 2007, reprezentanţii guvernelor Statelor Membre ale Uniunii Europene au numit-o ca judecător la Curtea de Justiţie a Comunităţii Europene (devenită Curtea de Justiţie a Uniunii Europene-n.r.) pe Camelia Toader, iar pe Valeriu Ciucă judecător la Tribunalul de Primă Instanţă al Comunităţilor Europene.
În octombrie 2009, judecătoarea Camelia Toader a fost reînvestită pentru un nou mandat ca magistrat la CJUE pentru perioada 7 octombrie 2009 - 6 octombrie 2015. Camelia Toader este judecător la instanţa de la Luxemburg din 13 ianuarie 2006.
Valeriu M. Ciucă (50 de ani) este judecător la Tribunalul de Primă Instanţă începând cu data de 12 ianuarie 2007, mandatul său expirând.
Tribunalul de Primă Instanţă este compus din cel puţin un judecător pentru fiecare stat membru. Judecătorii sunt numiţi de comun acord de către guvernele statelor membre pentru un mandat de şase ani care poate fi reînnoit. Judecătorii îl aleg dintre ei pe preşedintele Tribunalului pentru o perioadă de trei ani.
Articolul 253 din Tratatul UE prevede că "judecătorii şi avocaţii generali ai Curţii de Justiţie, aleşi dintre personalităţi care oferă toate garanţiile de independenţă şi care întrunesc condiţiile cerute pentru exercitarea, în ţările lor, a celor mai înalte funcţii jurisdicţionale, sau care sunt jurisconsulţi ale căror competenţe sunt recunoscute, sunt numiţi de comun acord de către guvernele statelor membre, pentru o perioadă de şase ani, după consultarea comitetului prevăzut la articolul 255".
Conform articolului 254, "numărul de judecători ai Tribunalului se stabileşte prin Statutul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene", iar "Statutul poate prevedea ca Tribunalul să fie asistat de avocaţi generali".
Articolul 255 notează: "Se instituie un comitet care emite un aviz cu privire la capacitatea candidaţilor de a exercita funcţiile de judecător şi avocat general în cadrul Curţii de Justiţie şi al Tribunalului, înainte ca guvernele statelor membre să facă nominalizările, în conformitate cu dispoziţiile articolelor 253 şi 254. Comitetul este format din şapte personalităţi alese dintre foştii membri ai Curţii de Justiţie şi ai Tribunalului, dintre membrii instanţelor naţionale supreme şi din jurişti reputaţi, dintre care unul este propus de Parlamentul European. Consiliul adoptă o decizie care stabileşte regulamentul de funcţionare al acestui comitet, precum şi o decizie prin care sunt desemnaţi membrii comitetului. Comitetul hotărăşte la iniţiativa preşedintelui Curţii de Justiţie".
În locul lui Valeriu Ciucă, Guvernul Boc l-a desemnat pe consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO