Chiuariu: Dacă era o anchetă imparţială, trebuiau audiaţi toţi miniştii Guvernului în cazul HG 377

Deputalul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei în Cabinetul Tăriceanu, a afirmat, marţi, că dacă era ceva în neregulă cu HG 377/2007 privind reglementarea juridică a terenului Poştei Române şi era o anchetă imparţială, trebuiau cel puţin audiaţi toţi membrii Executivului.

Urmărește
2 afișări

"Actul de adoptare (Hotărârea de Guvern-n.r.) nu e semnătura de la sfârşit. Actul de adoptare e decizia din Guvern la care participă întreg Guvernul, iar dacă era ceva în neregulă cu această hotărâre a Guvernului şi era o anchetă imparţială, trebuiau cel puţin audiaţi toţi membrii Guvenului", a explicat, într-o conferinţă de presă, fostul ministru Chiuariu.

Totodată, liberalul a susţinut că la dosarul respectivei Hotărâri de Guvern erau cel puţin trei acte "care spun indubitabil că acest teren era proprietare privată şi nimeni nu poate face abstracţie de aceste acte", restul fiind speculaţii şi, probabil, "undeva în succesiunea privind HG au mai fost şi unele greşeli".

Chiuariu a precizat că certificatul de proprietate nu este anulat.

"Aici e o altă contradicţie, fundamentală a acestui rechizitoriu. Pe de o parte, ei (procurorii-n.r.) spun că toate actele sunt lovite de nulitate absolută, fără să spună de ce. Pe de altă parte, spun că noi, prin Hotărâre de Guvern cu efect retroactiv, am trecut acest teren din proprietatea publică în propietatea privată. Păi, ori e vorba că toate actele sunt lovite de nulitate absolută şi nu mai pot fi acoperite, prin niciun act ulterior, ori nu sunt lovite de nulitate, sunt în vigoare şi nu mai puteam face ceva cu efect retraoctiv pentu că erau toate acestea acte din urmă", a explicat Chiuariu.

Liberalul a subliniat faptul că toate actele pe care s-a întemeiat avizarea de către el a respectivei HG sunt în continuare valabile, acte administrative şi acte autentice care se bucură de prezumţia de legalitate: certificatul de atestare a dreptului de proprietate a imobilului, proprietar fiind Poşta Română; adresa din partea Ministerului Economiei şi Finanţelor, prin care se confirma că imobilul respectiv nu este în proprietatea publică a statului; HG 317/1998, în care se precizează, la art. 3, că Poşta Română nu deţine imobile proprietate publică a statului şi că toate bunurile şi că toate bunurile aflate în patrimoniul Regiei Autonome Poşta Română trec în proprietatea Companiei Naţionale Poşta Română.

În ceea ce priveşte HG privind Poşta, la Ministerul Justiţiei a fost unul din puţinele locuri unde s-a respectat legea, "totul fiind făcut după proceduri", spune Chiuariu.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada anilor 2005 - 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei ar fi contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a Statului Român în proprietatea privată a SC Imopost Developments SA, demers în care au fost implicaţi şi doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel societatea.

Procurorul de caz recunoaşte, în rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată cei doi foşti miniştri, că din probe nu rezultă că aceştia au cunoscut faptul că imobilul a fost subevaluat cu ocazia aducerii ca aport la capitalul social al SC Imopost Developments SA, în mod indirect, ca efect al avizării HG 377/2007, asigurându-se şi beneficiile rezultate în urma subevaluării imobilului din Calea Victoriei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici