- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.05.2013, 14:20)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Chiuariu, despre propunerea lui Ponta: Nu putem afecta dreptul de proprietate la revizuirea Constituţiei
Vicepreşedintele comisiei pentru revizuirea Constituţiei Tudor Chiuariu a declarat miercuri, referitor la propunerea premierului Victor Ponta, că nu pot fi operate modificări în Constituţie, cu ocazia revizuirii, în cazul drepturilor de proprietate, deoarece este vorba despre drepturi fundamentale.
Urmărește
274 afișări
Chiuariu, despre propunerea lui Ponta: Nu putem afecta dreptul de proprietate la revizuirea Constituţiei (Imagine: Shutterstock)
"Cred că actualul text constituţional, de la articolul 44, aliniatul 9 «bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii», după părerea mea acest text constituţional este acoperitor şi pentru situaţia pe care o aveţi în vedere şi care e în discuţie şi anume când o infracţiune sau o contravenţie a fost săvârşită folosindu-se un autovehicul. (...) Avem bază constituţională pentru a prevedea această măsură în lege, deci nu e nevoie să modificăm Constituţia în această privinţă. Mai mult, nici nu putem să o modificăm, Curtea Constituţională s-a pronunţat deja că acest articol nu poate face obiectul revizuirii", a afirmat senatorul PNL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Chiuariu a precizat că şi în cazul exproprierilor există prevederi constituţionale suficiente, existând posibilitatea ca prin lege să fie reglementată o procedură accelerată în instanţă în privinţa cauzelor pentru exproprieri.
"Cred că e destul de periculos însă să vorbim mai ales în România, pentru că au fost în trecut, până acum 23 de ani au fost încălcate grav drepturile de proprietate şi e periculos să vorbim de faptul că am putea să introducem excepţii sau altceva, nu. Ce avem noi în Constituţie e în linie cu standardele europene şi cu standardele celor mai civilizate state şi aceste lucruri trebuie să rămână aşa", a mai afirmat senatorul PNL.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la dezbaterea organizată de Forumul constituţional, că este dispus să fie luat de guler şi "dat afară din biroul de premier" pentru ideea de a se facilita printr-o prevedere constituţională confiscarea maşinilor provenite din infracţiuni.
Ponta a abordat problema drepturilor de proprietate, care ar putea fi modificate la revizuirea Constituţiei.
"Cred că trebuie să avem acele modernizări, upgradări, ale abordării unor drepturi fundamentale, cum e dreptul de proprietate. Da, eu de exemplu susţin, poate o să fiţi uimiţi, că ideea sechestrării şi confiscării bunurilor provenite din infracţiuni este ceva necesar. Am văzut ieri câtă agitaţie a provocat o simplă afirmaţie a mea că am putea introduce, după o modificare constituţională, ca sancţiuni confiscarea unor bunuri folosite la săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni", a spus Ponta.
El a precizat că "toţi apostolii proprietăţii" s-ar fi simţit lezaţi că vrea să confişte maşina cuiva care merge cu 250 de kilomentri pe oră printr-un sat din România.
"Eu cred că ar fi bine, şi sunt dispus să-mi iau toate... să fiu luat de guler şi dat afară din biroul de prim-ministru atât timp cât cred că e un lucru bun", a mai afirmat premierul.
Ponta a susţinut că dreptul de proprietate "sfânt, garantat" nu poate să împiedice dezvoltarea ţării în ceea ce priveşte infrastructura.
"Faptul că facem autostrăzi care merg în zig-zag, ca să ocolim sau ca să ajungem la terenurile care trebuie expropriate... sunt lucruri care trebuie îmbunătăţite şi care se referă de fapt la o reglementare mai flexibilă, mai pragmatică, mai europeană a drepturilor constituţionale", a precizat premierul.
Premierul a menţionat că este necesară modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte proprietatea şi în cazul unor situaţii în care bunurile confiscate să poată fi valorificate înainte de finalizarea procesului în instanţă.
"Avem situaţii în practică, acum de exemplu maşinile furate sau introduse prin contrabandă nu le poate valorifica Ministerul de Interne, stau într-un garaj la minister 4 ani, 5 ani, 7 ani, cât durează procesul şi practic nu mai au nicio valoare în momentul în care se termină procesul. În toate ţările UE maşina se valorifică şi dacă cumva după 5 -6 ani este achitat inculpatul, statul îl despăgubeşte, dar noi acum la Interne suntem un fel de garaj de maşini furate", a susţinut Ponta.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că nu i s-ar părea excesiv ca în anumite situaţii să fie confiscate maşinile şi motocicletele, ca sancţiune pentru abateri rutiere grave.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate