Chiuariu: Susţinem împărţirea CSM în două consilii - unul al judecătorilor şi altul al procurorilor

Vicepreşedintele PNL Tudor Chiuariu a declarat, miercuri, la finalul discuţiilor cu grupurile parlamentare ale PNL, că este susţinută, pentru revizuirea Constituţiei, ideea împărţirii CSM în două consilii şi schimbarea mecanismului de sancţionare a judecătorilor şi procurorilor.

Urmărește
158 afișări
Imaginea articolului Chiuariu: Susţinem împărţirea CSM în două consilii - unul al judecătorilor şi altul al procurorilor

Tudor Chiuariu (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)

"Am decis că e mai bine ca actualul Consiliu Superior al Magistraturii, care reuneşte şi reprezentanţii ai judecătorilor şi reprezentanţi ai procurorilor, să funcţioneze, de fapt, în două consilii separate, să avem un Consiliu Superior al Puterii Judecătoreşti şi să avem un Consiliu al Procurorilor", a spus Chiuariu.

El a precizat că liberalii consideră că nu este bine ca judecătorii şi procurorii aleşi să aibă atribuţii în sancţionarea judecătorilor şi procurorilor care i-au ales deoarece "e o contradicţie fundamentală şi un conflict de interese, care conduce la neexercitarea acestei atribuţii".

Senatorul PNL a precizat că este susţinută varianta ca nu Consiliul judecătorilor sau cel al procurorilor să facă sancţionarea magistraţilor, ci o comisie de disciplină numită de către consilii.

Chiuariu a menţionat că o altă prevedere în cazul magistraţilor este aceea de a fi instituit principiul "egalităţii de poziţie procesuală, a egalităţii de arme între acuzare şi apărare în procesul penal".

De asemenea, senatorul PNL a precizat că se pledează pentru egalitatea de tratament între contribuabil şi stat, astfel să nu existe un regim diferit între creanţele împotriva statului şi obligaţiile fiscale.

"Aşadar, să avem acelaşi regim juridic pentru creanţele împotriva statului şi pentru obligaţiile fiscale", a mai susţinut Chiuariu.

Raportul Forumului Constituţional va fi predat pe 27 mai Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, iar aceasta va începe, din 29 mai, să "lucreze într-un ritm cât se poate de intens", a declarat, marţi, preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au aprobat, marţi, hotărârea Comisiei de revizuire a Constituţiei prin care se stabileşte ca Forumul constituţional să depună raportul până pe 27 mai, dată până la care mai pot depune amendamente şi parlamentarii.

Hotărârea Comisiei de revizuire a Constituţiei, prin care îşi modifică propriul regulament de funcţionare, a fost luată în data de 14 mai şi aprobată marţi de conducerea Camerelor, în cadrul şedinţei reunite a Birourilor permanente.

"În Comisia de revizuire am stabilit ca până pe 27 mai să se mai poată depune propuneri de modificare şi ca până la această dată să se prezinte şi raportul Forumului constituţional. Ca să poţi modifica regulamentul comisiei, e nevoie de aprobarea Birourilor permanente reunite", a precizat, marţi, pentru MEDIAFAX, chestorul Senatului Ioan Chelaru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici