„Avem un catalog al medicamentelor. Este foarte important. Noi, ca pacienţi, nu ar trebui să abordăm problema costurilor, cât cresc şi cât scad. Nu ne interesează. Din punctul de vedere al preţurilor, orice pensionar are nevoie de acces la medicamentele cu preţuri foarte mici. Da, suntem de acord cu scăderea preţurilor, dar este foarte important accesul la medicamente. Am vrea să găsim medicamentele de care avem nevoie, şi nu în funcţie de ceea ce există în farmacia spitalului”, a spus Gănescu.
El a mai spus că ar fi nevoie ca medicamentele să fie date conform unui protocol.
„E important ca medicamentele să fie date conform unui protocol, a unui ghid, astfel încât fiecare pacient să aibă acces la medicamentelele de care are nevoie şi, repet, nu în funcţie de ceea ce se mai găseşte prin farmacie, aşa cum s-a întâmplat recent cu câţiva bolnavi. Aş vrea să atrag atenţia că sunt pacienţi care întâmpină greutăţi privind accesul la tratament, din cauza unor probleme din sistemul sanitar”, a mai spus Gănescu.
În plus, el este de părere că reducerea numărului de servicii medicale acordate în mai poate fi cauzată de neprezentarea la medic a celor care aveau probleme cu cardul de sănătate.
„Noi nu ne permitem să pierdem timpul”, a adăugat preşedintele COPAC.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, luni, la Guvern, că de la 1 iulie România va avea cel mai mic preţ european la medicamente, susţinând că toată procedura de reducere a preţurilor a fost finalizată, fiind purtate discuţii atât cu CE şi FMI, cât şi cu producătorii şi distribuitorii.
El a mai spus că numărul serviciilor medicale raportate în mai, prima lună de utilizare a cardului naţional de sănătate, a scăzut semnificativ şi, implicit, s-au redus cheltuielile cu 100 de milioane de lei.
„Prima lună de card de sănătate a dus o scădere a numărului de servicii. Astfel dacă în aprilie 2015 s-au raportat 15.546.030 servicii, în mai au fost 12.228.000. O scădere semnificativă (3.318.030) a serviciilor decontate şi validate. Ne apropiem astfel de ceea ce ne doream, ca numărul de servicii raportate să fie la fel cu numărul de servicii validate”, a declarat Bănicioiu.