Cicloanele tropicale fac de 300 de ori mai multe victime decât se credea - studiu

Un nou studiu publicat în revista Nature dezvăluie că impactul real al cicloanelor tropicale asupra vieţilor omeneşti este mult mai mare decât s-a crezut până acum. Bilanţul pe termen lung al deceselor cauzate de aceste fenomene meteorologice extreme este de aproximativ

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Cicloanele tropicale fac de 300 de ori mai multe victime decât se credea - studiu

Cicloanele tropicale fac de 300 de ori mai multe victime decât se credea - studiu

Cercetătorii au descoperit că bilanţul pe termen lung al deceselor cauzate de aceste fenomene meteorologice extreme este de aproximativ 300 de ori mai mare decât cifrele oficiale raportate imediat după dezastre.

Rachel Young, autoarea principală a studiului şi cercetător la Universitatea din California, Berkeley, a declarat pentru AFP: „Nimeni nu ştia că acest lucru se întâmplă". Echipa sa a analizat 501 cicloane tropicale care au lovit zona continentală a SUA între 1930 şi 2015, studiind numărul de decese din toate cauzele înregistrate în cei 15 ani care au urmat fiecărei furtuni.

În timp ce numărul mediu de decese raportate oficial în timpul furtunilor individuale a fost de 24, studiul estimează că bilanţul real, incluzând decesele indirecte din anii următori, se situează între 7.000 şi 11.000 pentru fiecare ciclon.

Cercetătorii sugerează mai multe explicaţii posibile pentru acest bilanţ, printre care perturbări economice pe termen lung, deteriorarea infrastructurii, creşterea poluării şi a stresului sau plecarea persoanelor apte de muncă din zonele afectate

Young a dat exemplul unei persoane nevoite să îşi folosească economiile pentru pensionare pentru a-şi repara casa după un uragan, pentru ca mai târziu să nu mai aibă bani pentru asistenţă medicală.

Studiul a mai arătat că persoanele de culoare şi bebeluşii născuţi chiar şi la 5-10 ani după o furtună prezintă un risc mult mai mare de deces prematur în zonele afectate de cicloane. De asemenea, s-a observat că statele lovite frecvent de uragane, cum ar fi Florida, sunt mai rezistente decât cele cu mai puţină experienţă.

În contextul schimbărilor climatice, care ar putea intensifica cicloanele tropicale şi le-ar putea face să pătrundă în noi zone, cercetătorii avertizează asupra posibilităţii creşterii ratei de mortalitate în regiunile neexperimentate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici