Ciclonul Ashley va lovi Oltenia şi Muntenia. Fechet: Precipitaţii de 100 l/mp. Debitul Dunării poate ajunge la 9.500 mc/s

Ciclonul Ashley va genera precipitaţii care pot ajunge în Oltenia şi Muntenia la 80-100 l/ml, dar şi creşterea debitului Dunării la 9000-9500 mc/s. Pe râurile din trei bazine hidrografice ar putea fi emise avertizări cod roşu. Mircea Fechet spune că autorităţile sunt pregătite pentru a face faţă.

Urmărește
34755 afișări
Imaginea articolului Ciclonul Ashley va lovi Oltenia şi Muntenia. Fechet: Precipitaţii de 100 l/mp. Debitul Dunării poate ajunge la 9.500 mc/s

Ciclonul Ashley va lovi Oltenia şi Muntenia. Fechet: Precipitaţii de 100 l/ml. Debitul Dunării poate ajunge la 9.500 mc/s

„Înainte de şedinţa de Guvern, am avut o discuţie amplă cu colegii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), Administraţia Naţională Apele Române (ANAR), precum şi de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA), în care am primit ultimele informaţii legate de situaţia hidrometeorologică actuală din ţară, mai în contextul influenţei ciclonului Ashley, care va afecta România în următoarele zile. După cum ştiţi, în ultimele zile s-au emis avertizări privind creşterea precipitaţiilor şi intensificarea fenomenelor hidrologice. Datele furnizate astăzi de la Centrul European pentru Prognoza Vremii pe Termen Mediu (ECMWF) confirmă prognoza anterioară, indicând că, între 30 septembrie şi 3 octombrie, vom resimţi efectele activităţii ciclonice în special în sudul şi centrul teritoriului, Carpaţii Meridionali şi de Curbură, cu posibile efecte şi în zona de sud-est a ţării”, spune ministrul Mediului, Mircea Fechet, după şedinţa de guvern.

El afirmă că îndeosebi în Oltenia şi Muntenia, cantităţile de precipitaţii vor atinge valori cumulate de 80-100 l/mp, ceea ce poate genera creşteri semnificative ale debitelor râurilor din aceste regiuni.

„Debitele maxime pe Dunăre, la intrarea în ţară, se vor situa la valori cuprinse între 7700 şi 8000 mc/s, ca urmare a propagării viiturii din bazinul superior al Dunării şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele zile. Pe sectorul românesc al Dunării, ca urmare a precipitaţiilor însemnate cantitativ, se pot înregistra viituri importante în bazinele hidrografice Jiu, Olt şi Argeş-Vedea, care pot aduce un aport suplimentar semnificativ în Dunăre. Astfel, debitele maxime pe sectorul românesc al Dunării ar putea atinge valori de 9000-9500 mc/s. Această creştere pe teritoriul românesc va însemna că apa va ajunge până la baza digurilor, cu o creştere de aproximativ 50 de centimetri faţă de nivelul actual. În acest context, INHGA estimează riscuri crescute de inundaţii pe râurile mici din bazinele hidrografice Jiu, Olt şi Argeş-Vedea, unde ar putea fi emise avertizări de cod portocaliu şi chiar roşu, în funcţie de intensitatea precipitaţiilor”, adaugă Fechet.

Ministrul Mediului precizează că, în acest moment, Administraţia Naţională "Apele Române" a dispus pregătirea echipelor şi materialelor necesare pentru intervenţie în bazinele afectate.

El enumeră câteva acţiuni deja demarate, respectiv închiderea cu panouri a breşei de pe digul râului Olt, pe malul drept, în amonte de localitatea Islaz şi continuarea lucrărilor de consolidare cu saci de 1-2 tone şi fascine la eroziunile digurilor în localităţile Ciocăneşti şi Borcea, precum şi în zona Stelnica-Borduşani, pentru a preveni eventualele pagube cauzate de viituri.

„Este important de menţionat că situaţia hidrometeorologică va fi actualizată zilnic, iar noi vom adapta măsurile în funcţie de evoluţia fenomenelor. Vineri vom decide, împreună cu autorităţile locale şi naţionale, dacă este necesară emiterea unei alerte generale în zonele afectate. Vreau să fac un apel la cetăţeni să fie vigilenţi şi să respecte recomandările autorităţilor. Inundaţiile şi fenomenele meteorologice extreme pot afecta rapid comunităţile, de aceea colaborarea dintre instituţiile statului şi populaţie este crucială pentru a reduce riscurile şi a limita daunele. Începând de mâine (joi - n.r.) , vom extinde analiza şi prognoza şi pentru regiunea Munteniei, în ceea ce priveşte impactul asupra Dunării. Reamintesc că aceste fenomene sunt dinamice şi depind de o serie de factori naturali care pot evolua rapid, astfel că informările şi avertizările vor fi actualizate în permanenţă. În concluzie, suntem pregătiţi pentru a face faţă acestei situaţii şi, în colaborare cu toate autorităţile implicate, vom depune toate eforturile necesare pentru a proteja comunităţile şi mediul înconjurător de efectele acestui ciclon”, încheie Fechet.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici