Cifre alarmante. Sute de comune din România nu au niciun medic de familie

  • Peste 300 de comune din România nu au niciun medic de familie
  • Sunt vizaţi aproape 560.000 de oameni
  • Din peste 1.400 de comune şi oraşe lipsesc aproape 2.200 de medici de familie
Urmărește
2683 afișări
Imaginea articolului Cifre alarmante. Sute de comune din România nu au niciun medic de familie

Sursa: Facebook @Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie anunţă pe Facebook că a actualizat hărţi publicate anterior ale localităţilor unde nu există deloc medici de familie. În decembrie 2019, Federaţia publicase hărţile cu localităţile în care nu sunt suficienţi medici de familie, iar acum susţine că răspunsurile medicilor de familie din ţară au arătat că datele pe care le-a folosit atunci, primite de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, erau incomplete.

„Aşadar, am trimis din nou solicitări în baza Legii accesului la informaţii de interes public, de data aceasta la CASAOPSNAJ. Iar colegul nostru, dr. Catalin Petrencic, a adunat localitate cu localitate numărul cetăţenilor de pe siteul Institutul Naţional de Statistică şi a comparat cu datele primite de la CNAS. Ceea ce a rezultat sunt patru hărţi care ne arată accesul cetăţenilor români la serviciile de asistenţă medicală primară”, scriu cei de la Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Astfel, 328 de comune nu au niciun medic de familie, fiind vizaţi 559.611 de oameni, adică 2,52% din populaţia României.

Din 1.414 de comune şi oraşe lipsesc 2187 de medici de familie.

Doar 1.496 de localităţi din România (47%) au suficienţi medici de familie, iar 271 de localităţi au mai mulţi medici de familie decât este necesar pentru populaţia existentă.

Cel mai mare excedent este în Bucureşti, urmat de alte centre universitare.

România nu este singura ţară europeană care se confruntă cu lipsa medicilor de familie, susţine Federaţia, însă alte ţări europene au acţionat şi continuă să acţioneze pentru a remedia această situaţie.

„O serie de recomandări ale Comisiei Europene şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, precum şi rapoarte rezultate în urma asistenţei tehnice furnizate de Banca Mondială şi OMS sunt disponibile Guvernului României pentru a face intervenţiile necesare imediat. Strategia pentru medicina de familie şi planul pentru resurse umane, dezvoltate în anul 2012, respectiv 2016, nu au fost transpuse niciodată în acţiuni concrete pentru remedierea situaţiei”, scrie Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici