Cifre greu de privit. Salvaţi Copiii: Dintre cele 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 29 erau la a doua naştere

Organizaţia Salvaţi Copiii anunţă că, în 2019, dintre cele 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 29 erau la a doua naştere.

Urmărește
535 afișări
Imaginea articolului Cifre greu de privit. Salvaţi Copiii: Dintre cele 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 29 erau la a doua naştere

Cifre greu de privit. Salvaţi Copiii: Dintre cele 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 29 erau la a doua naştere

„România dă aproape un sfert (23%) din mamele minore ale Uniunii Europene, potrivit EUROSTAT. Cele mai recente date comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că dintre cele 199.720 de naşteri din 2019, 749 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani şi 17.933 de la mame cu vârsta între 15-19 ani”, se arată într-un comunicat al organizaţiei Salvaţi Copiii.

Conform acestuia, cele mai multe mame adolescente au fost înregistrate în judeţele Mureş, Dolj, Braşov, Iaşi şi Bacău.

„Dintre cele 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 720 se aflau la prima naştere, iar 29 la a doua naştere. Pe segmentul 15 – 19 ani, dintre cele 17.933, 13.291 se aflau la prima naştere, în vreme ce 3.851 se aflau la a doua naştere, 710 la a treia naştere, 70 la a patra naştere şi 11 la cel de-al cincilea copil”, au mai transmis reprezentanţii organizaţiei.

Situaţia este cu atât mai critică, cu cât mai puţin de două procente dintre mamele adolescente spun că au interacţionat cu serviciile publice de asistenţă socială.

„Distanţa mare faţă de cabinetele medicale şi lipsa resurselor pentru a plăti transportul, precum şi lipsa de informaţii cu privire la ce servicii medicale ar trebui accesate în timpul sarcinii împiedică multe adolescente însărcinate din zonele rurale defavorizate să meargă la medic şi de multe ori acestea aşteaptă până când situaţia se înrăutăţeşte sau recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii. Aceste mame trebuie susţinute suplimentar, astfel încât nici ele, nici nou-născuţii să nu fie puşi în situaţii de risc”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

În acest context, Salvaţi Copiii România derulează o campanie de informare şi educare a mamelor, la nivel naţional. Până în prezent, 70.000 de mame din cele 74 de maternităţi din toată ţara, incluse în campanie, au beneficiat de susţinere.

„În total, până la sfârşitul lunii martie, 100.000 de mame vor primi kit-uri suport cu produse şi materiale informative pentru îngrijirea nou-născuţilor şi vor beneficia de sesiuni de educaţie medicală cu privire la îngrijirea nou-născuţilor, combaterea depresiei postnatale şi importanţa îmbrăţişărilor pentru dezvoltarea nou-născutului şi sănătatea mamei după naştere”, au mai anunţat reprezentanţii organizaţiei.

Din punct de vedere statistic, o femeie din opt este supusă riscului apariţiei depresiei postnatale, risc crescut în cazul mamelor adolescente. De asemenea, mai mult de 50% dintre femeile care dezvoltă o formă de depresie postnatală nu se prezintă la medic şi nu primesc tratament de specialitate sau îndrumări despre ce metode trebuie urmate pentru ameliorarea simptomelor.

De asemenea, până la sfârşitul anului, în cadrul campaniei de educare şi informare a mamelor, 16.200 de mame vor avea acces în maternităţi la o metodă alternativă de informare medicală, prin intermediul videoclipurilor educative transmise cu ajutorul sistemelor de comunicare video ce sunt montate câte unul/salon.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici