- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.04.2014, 18:24)
- Aurelia Alexa
Cifrele de şcolarizare pentru 2014-2015 - neschimbate în universitar, scad în gimnazial şi liceal
Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) propune, pentru 2014-2015, aceleaşi cifre de şcolarizare în universitar şi postuniversitar, precum şi scăderea cu câte 20.000 a celor din gimnazial şi liceal, dar şi creşterea cu 30.000 de locuri pentru învăţământ profesional şi cu 5.000 în postliceal.
Urmărește
915 afișări
Cifrele de şcolarizare pentru 2014-2015 - neschimbate în universitar, scad în gimnazial şi liceal (Imagine: Elvira Gheorghiţă/Mediafax Foto)
MEN a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi superior de stat în anul şcolar/universitar 2014-2015.
În documentul citat se arată că, analizând evoluţia demografică şi fluxurile de intrări-ieşiri ale elevilor din învăţământul preuniversitar, pe niveluri de pregătire, pentru anul şcolar 2014-2015 se propune menţinerea cifrei de şcolarizare la nivelul anului şcolar precedent pentru nivelul de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial-seral, frecvenţă redusă şi programul "A doua şansă", pentru locurile din învăţământul liceal seral/frecvenţă redusă - clasele a IX-a şi a XI-a, pentru locurile din învăţământul special (Cap. VII) exclusiv învăţământul profesional, pentru locurile din clasele cu program de artă, sportiv şi pentru locurile din cluburile sportive şcolare.
Proiectul de act normativ prevede majorarea cifrei de şcolarizare, pentru creşterea gradului de cuprindere a elevilor, astfel: cu 30.000 de locuri la învăţământul profesional, învăţământ de masă, cu 5.000 de locuri la învăţământul postliceal şi cu 300 de locuri la învăţământul profesional pentru elevii cu deficienţe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
ANALIZĂ ZF. În România importurile asigură 60% din consumul de produse lactate în România
-
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
-
SUA şi Marea Britanie înăspresc sancţiunile împotriva industriei petroliere ruse
"În acest fel, se asigură şcolarizarea în proporţie de 100 la sută a copiilor/elevilor în învăţământul general obligatoriu", se arată în documentul aflat în dezbatere publică.
De asemenea, se propune scăderea cifrei de şcolarizare, în concordanţă cu evoluţia demografică a populaţiei de vârstă şcolară şi pentru armonizarea cifrelor de plan cu efectivele reale de elevi, cu câte 20.000 de locuri în învăţământul gimnazial, învăţământ de zi, şi în învăţământul liceal, clasa a IX-a, învăţământ de zi.
"Apreciem că, la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru anul şcolar 2014-2015, proiectul de hotărâre înaintat Guvernului României nu generează cheltuieli bugetare suplimentare şi nici creşteri numerice ale totalului normelor/posturilor didactice la nivel naţional", se mai arată în documentul citat.
Astfel, pentru educaţie timpurie sunt propuse 665.000 locuri, în învăţământ primar - 925.000 de locuri, învăţământ gimnazial - 830.000 (din care 810.000 în învăţământ cu frecvenţă - zi şi 20.000 în învăţământ cu frecvenţă redusă), 180.000 în învăţământul liceal şi 51.000 în învăţământul profesional.
Cifra de şcolarizare propusă pentru anul universitar 2014-2015 este aceeaşi aprobată pentru actualul an universitar, respectiv 62.400 granturi de studiu pentru licenţă, care se va repartiza, în condiţiile respectării capacităţii de şcolarizare, prin ordin al ministrului Educaţiei, 35.600 de granturi de studiu pentru învăţământul universitar de master şi 3.000 de granturi de studiu pentru ciclul universitar de doctorat.
Cifra de şcolarizare propusă de către instituţiile de învăţământ superior militar pentru anul universitar 2014-2015 sunt: 1.233 pentru licenţă, 413 pentru masterat şi şase pentru doctorat.
În învăţământul superior mai sunt propuse 4.000 de granturi universitare pentru rezidenţiat.
De asemenea, pentru tinerii de origine română din Republica Moldova, ţări învecinate şi diasporă, sunt propuse 1.800 de locuri în preuniversitar, 3.705 pentru studii universitare de licenţă, 1.070 pentru studii universitare de masterat şi 170 pentru studii universitare de doctorat.
Pentru cetăţenii străini, conform documentelor bilaterale de cooperare internaţională şi a unor oferte unilaterale ale statului român, sunt propuse 1.800 de locuri în preuniversitar, 3.520 de locuri în învăţământul superior pentru studii de licenţă, 935 pentru masterat şi 95 pentru doctorat.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe