Cimitirul Eroilor de pe Valea Uzului, pentru care UDMR ceruse intervenţia premierului Dăncilă, ţine de judeţul Bacău/ Anunţul autorităţilor

Cimitirul Internaţional al Eroilor de pe Valea Uzului, pentru care liderul UDMR Kelemen Hunor ceruse intervenţia premierului Viorica Dăncilă, aparţine de judeţul Bacău, arată autorităţile locale. În acest context, autorităţile din Dărmăneşti susţin că pot interveni.

Urmărește
1781 afișări
Imaginea articolului Cimitirul Eroilor de pe Valea Uzului, pentru care UDMR ceruse intervenţia premierului Dăncilă, ţine de judeţul Bacău/ Anunţul autorităţilor

Cimitirul Internaţional al Eroilor de pe Valea Uzului, pentru care UDMR ceruse intervenţia premierului Dăncilă, aparţine de Bacău

Primăria oraşului Dărmăneşti, judeţul Bacău, susţine că Cimitirul Internaţional al Eroilor de pe Valea Uzului, unde sunt înhumaţi peste 1.306 militari de naţionalităţi diferite, printre care români, maghiri sau ruşi, se află în interiorul localităţii, fapt certificat de o adresă a Oficiului de Cadastru Bacău din octombrie 2018.

Potrivit unui comunicat transmis luni, Agenţiei MEDIAFAX de către Primăria Dărmăneşti, conducerea instituţiei a decis reabilitarea tuturor monumentelor şi cimitirelor de pe raza administrativ teritorială a oraşului.

„În contextul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri şi Primului Război Mondial, Primăria şi Consiliul Local Dărmăneşti au hotărât reabilitarea tuturor monumentelor şi cimitirelor de pe raza administrativ teritorială a oraşului. Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului a fost fondat de Societatea Cultul Eroilor între anii 1926 şi 1927, fiind înhumaţi un număr de 1.306 militari de naţionalităţi diferite: români, maghiari, germani, austrieci, italieni, ruşi şi sârbi. În vederea reabilitarii parcelei eroilor români din Cimitirul Valea Uzului, Primăria Dărmăneşti a primit în 4 octombrie 2018 o adresă emisă de către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Bacău prin care ni se comunică faptul că amplasamentul Cimitirului Internaţional al Eroilor Valea Uzului se află în interiorul UAT Dărmăneşti”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii primăriei băcăuane susţin că statutul de Cimitir Internaţional al Văii Uzului s-a păstrat până în anul 1994 când, la iniţiativa autorităţilor locale din comuna Sânmartin, judeţul Harghita, s-a început reabilitarea parcelei eroilor maghiari, „lucru care a continuat până în anul 2013, fără a se ţine cont de planul de amplasament al cimitrului din anul 1926”.

„Ţinând cont de adresa din 31 iulie 2018 emisă de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin care se comunică Primăriei Dărmăneşti susţinerea financiară parţială a proiectului de reabilitare a Cimitirului Internaţional al Eroilor Valea Uzului, la limită cu judeţul Harghita, Consiliul Local Dărmăneşti a aprobat lucrările de construire a unui monument şi a 50 de cruci pentru eroii români înhumaţi în Cimitirul Internaţional. Oraşul Dărmăneşti îşi manifestă interesul şi sprijină acţiunile, cu respectarea prevederilor Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, a oricărui stat care are militari înhumaţi în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului, pentru comemorarea acestora”, se mai arată în comunicatul Primăriei Dărmăneşti.

De asemenea, reprezentanţii Primăriei susţin că, în momentul de faţă, în memoria tuturor eroilor înhumaţi în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului, ”UAT Oraşul Dărmăneşti a arborat, spre cinstire, steagurile tuturor statelor care au înhumaţi militari”.

Recent, liderul UDMR Kelemen Hunor îi ceruse premierului Viorica Dăncilă să oprească „denigrarea memoriei soldaţilor maghiari” şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti din judeţul Bacău de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari.

„Este inadmisibil din punct de vedere politic şi ilegal din punct de vedere administrativ faptul că primăria localităţii Dărmăneşti din judeţul Bacău a alocat ilegal parcele pentru mormintele soldaţilor români în incinta cimitirului din Valea Uzului, localitate aflată în judeţul Harghita, fără să ceară permisiunea Primăriei Sânmartin, care administrează şi întreţine cimitirul”, se arată în scrisoarea pe care Kelemen Hunor a adresat-o premierului.

Liderul UDMR cerea premierului să facă demersuri pentru a opri construcţia prin procedură administrativă, până la clarificarea situaţiei.

Reprezentanţii UDMR au arătat că toată lumea are dreptul să ridice monumente comemorative şi să organizeze acţiuni de comemorare, dar niciun astfel de eveniment nu trebuie să aducă atingere sensibilităţii unei comunităţi şi nu trebuie să încalce demnitatea acesteia.

Potrivit informaţiilor Uniunii, primăria comunei Dărmăneşti intenţionează să inaugureze monumentul dedicat soldaţilor români căzuţi la datorie în timpul celor două războaie mondiale, la data de 17 mai, iar pentru aceasta administraţia locală a amplasat, deja, în cimitir 52 de cruci standard şi o cruce ortodoxă de dimensiuni mari, toate acestea din beton.

„Cimitirul militar figurează în inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al comunei Sânmartin, reconfirmat cel mai recent prin Hotărârea Guvernului nr. 299 din 31 martie 2010. Încălcând prevederile legale privind dreptul de proprietate, Consiliul Local Dărmăneşti a adoptat – la data de 29 martie a.c. – o hotărâre prin care schimbă încadrarea juridică a cimitirului, obţinând avizul Ministerului Apărării pentru înfiinţarea unui <cimitir militar internaţional> pe un teren care face parte din patrimoniul public al altei administraţii locale”, se arăta într-un comunicat al UDMR.

De asemenea, în ultimii ani, cimitirul menţionat a fost renovat din resursele proprii ale Primăriei Sânmartin, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici