- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.02.2015, 17:34)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cîmpeanu: Avem 4.200 de profesori de religie titulari, cu contracte pe perioadă nedeterminată
În şcolile româneşti sunt 6.000 de profesori de religie, dintre care 4.200 sunt titulari şi au contracte pe perioadă nedeterminată, astfel că ar putea fi intentate "o sumedenie de procese pe dreptul muncii", în contextul deciziei CC privind ora de religie, a spus ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.
Urmărește
693 afișări
Cîmpeanu: Avem 4.200 de profesori de religie titulari, cu contracte pe perioadă nedeterminată (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Ministrul a precizat că opţiunile părinţilor privind ora de religie vor fi centralizate până pe 6 martie, în condiţiile în care decizia Curţii Constituţionale, în urma căreia elevii care vor să participe la ora de religie, respectiv părinţii lor trebuie să facă cerere în acest sens, devine executorie pe 9 martie.
Ulterior, vor fi căutate soluţii pentru organizarea claselor pe baza modificărilor aduse de Parlament Legii educaţiei.
Întrebat dacă poate schimba procesul de învăţământ în cursul anului, mai ales că Legea educaţiei interzice acest lucru, ministrul a subliniat că decizia CC este executorie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
"Ştiţi părerea mea, exprimată în câteva rânduri, şi anume că niciodată nu vom iniţia şi nu vom susţine schimbări pe parcursul anului şcolar. Decizia CC este executorie, ca orice astfel de document, devine executorie indiferent de părerile noastre personale sau instituţionale. Vom vedea ce decizii vom lua şi cum vom organiza ora de religie. Am primit tot felul de idei, de exemplu să plasăm ora de religie la începutul programului sau la sfârşitul acestuia", a mai spus Cîmpenu.
În plus, el a atras atenţia că în şcoli sunt 4.200 de profesori titulari angajaţi pe perioadă nedeterminată.
"Din cei 6.000 de profesori de religie, 4.200 sunt profesori titulari care au contract pe perioadă nedeterminată. Ne putem trezi cu o sumedenie de procese pe dreptul muncii", a spus Cîmpeanu.
În Capitală sunt 450 de profesori de religie, dintre care peste 300 de titulari, a declarat pentru MEDIAFAX, inspectorul general şcolar Constantin Trăistaru.
Tot în Capitală, din totalul celor 249.000 de elevi , aproape 225.000 fac ora de religie. Dintre aceştia din urmă, 98 la sută fac religie ortodoxă, restul aparţinând altor 18 culte recunoscute.
Conducerea fiecărei unităţi de învăţământ va informa elevii şi părinţii despre faptul că până în 6 martie trebuie să-şi exprime opţiunea privind participarea la ora de religie, conform confesiunii proprii.
Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.
CC arăta, în motivarea deciziei, că oferta educaţională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă.
Ministrul Educaţiei spunea, în 13 februarie, că elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu de învăţământ - primar, gimnazial şi liceal, excepţie făcând anul şcolar 2015-2016, când îşi vor exprima opţiunea indiferent de anul de studiu.
Citeşte şi:
Înscrierea la ora de religie în şcoli, subiect de discuţie în Comisia pentru Învăţământ a Camerei
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe