„Sistemul de educaţie din România este un sistem foarte bun. Dacă ne raportăm la resursele financiare care s-au investit în ultimii 25 de ani în educaţie şi la rezultatele din învăţământ pot să spun că rezultatele vor fi mult mai bune, după ce vor fi implementate noile programe prevăzute până în 2020. În această manieră relativă de raportare la cât s-a investit în educaţie cred că sistemul de educaţie din România are, undeva la modul general, în medie între 8 şi 9, dacă ne referim la valoarea absolută a lui, sigur că da, avem clasamentele europene care răspund mai exact la această întrebare. Raportat la resursele care s-au investit în educaţie ne apropiem de nota 9”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, prezent la conferinţa Inspectoratului Şcolar al Capitalei privind „Starea învăţământului din municipiul Bucureşti pentru anul şcolar 2014-2015”.
Potrivit ministrului, în învăţământul bucureştean sunt 8,3 la sută din numărul total de elevi din ţară şi 7,5 la sută dintre profesori.
„Avem 15,7 elevi la un post didactic. Avem nevoie de revizuirea acestor norme. Nu arată bine numărul mare de elevi la un cadru didactic”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
De asemenea, ministrul a ţinut să precizeze că de majorările salariale de 26,7 la sută din 2015 vor beneficia 344.000 de cadre didactice, nedidactice şi personal auxiliar.
„Avem o creştere salarială de 26,7 la sută, trebuie să spunem corect. (…) Această majorarea salarială de 26,7 la sută este atât pentru cadre didactice şi nedidactice, cât şi pentru personalul auxiliar. Pentru viitor, avem nevoie de o curriculă nouă, de manuale noi, infrastructură şcolară, ştiu că avem probleme cu cabinetele şcolare şi resursa umană. Fără resursa umană nu putem face noua curriculă. Nu aş vrea să avem programe noi şi să se predea cum se predă. Anul acesta vom încheia cu 4 la sută din PIB, este adevărat, mare parte ocupată de plata titlurilor executorii. În decembrie vom plăti ultima tranşă din 2016. Avem rezultatele pe care le cunoaştem la nivelul examenelor naţionale, avem rezultatele pe care le cunoaştem la nivelul premiilor obţinute la olimpiadele internaţionale. Din cele 266 de premii internaţionale, majoritatea sunt în Bucureşti. Dar, nu vom avea rezultate spectaculoase până nu vom avea în şcoli noul curriculum care se face până în 2020”, a declarat Cîmpeanu.