Cîmpeanu: S-a amânat cu un an ieşirea din sistem a 3.000 de profesori universitari fără doctorate

Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a revenit asupra anunţului făcut, luni, la Timişoara, privind ieşirea din sistem a peste trei mii de cadre didactice universitare fără doctorate, declarând, la Arad, că acest proces a fost amânat cu un an, în urma unor consultări cu Guvernul.

Urmărește
10380 afișări
Imaginea articolului Cîmpeanu: S-a amânat cu un an ieşirea din sistem a 3.000 de profesori universitari fără doctorate

Cîmpeanu: Peste trei mii de cadre didactice vor părăsi sistemul pentru că nu au titlu de doctor (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a participat la deschiderea anului universitar la Arad, iar de la sediul Universităţii "Aurel Vlaicu" a anunţat că, în urma unor discuţii purtate, luni, cu Guvernul, s-a convenit să se amâne aplicarea reglementării care vizează scoaterea din sistem a cadrelor didactice universitare titulare fără titlu de doctor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul a spus că a fost amânată deja o dată aplicarea reglementării la 11 februarie, "o dată arbitrară care nu făcea altceva decât să ponteze patru ani de la intrarea în vigoare a legii educaţiei naţionale”, şi ar fi urmat să intre în vigoare în 30 septembrie.

El a mai spus că, în februrie, s-a considerat ”injust ca aceşti colegi care au început anul şcolar 2014/2015 să nu-şi poată duce la bun sfârşit procesul didactic”, iar în acelaşi timp le-a fost dată şansa să-şi finalizeze tezele de doctorat, iar 1.000 de profesori au făcut acest lucru.

"În acelaşi timp, ieşirea bruscă din sistem a unui număr de 3.000 de colegi, cea mai mare parte tineri sub 35 de ani, în condiţiile în care în ultimii ani în învăţământul superior am înregistrat o scădere a numărului de tineri cadre didactice titulare de la 30 la sută la 17 la sută, ar fi însemat o lovitură dată învăţământului superior românesc", a mai spus Cîmpeanu.

”Prin consultarea cu Guvernul am identificat soluţia, şi anunţul a fost făcut în premieră la Arad, astfel încât miercuri să putem aproba prorogarea până la 30 septembrie 2016, iar colegii noştri să aibă şansa finalizării studiilor doctorale”, a declarat ministrul.

Luni la prânz, Mihai Sorin Cîmpeanu declara, la Timişoara, într-o conferinţă de presă, că peste trei mii de cadre didactice din învăţământul universitar care nu au reuşit să obţină titlul de doctor vor fi obligate să părăsească sistemul de învăţământ, începând cu data de 30 septembrie.

"La nivel naţional, la începutul anului 2010, aveam 66% cadre didactice cu titlu de doctor. La începutul anului 2015, aveam 80% cadre didactice titulare cu titlu de doctor, deci 4.500 de cadre didactice fără titlu de doctor. Conform legii, în data de 30 septembrie, din păcate, aceia dintre cei care compun acest grup de 4.500 de colegi care nu au reuşit să susţină tezele de doctorat în intervalul ianuarie - septembrie vor fi nevoiţi să părăsească sistemul. Este vorba despre peste 3.000 de colegi. Înregistrăm o scădere a cadrelor didactice tinere din sistem de la 30% la nivel naţional în 2010 la 17% la  începutul anului 2015. Ieşirea din sistem a acestor colegi tineri fără titlu de doctor va afecta şi mai mult proporţia cadrelor didactice tinere care activează în învăţământul superior şi asta, în ultima instanţă, dacă nu găsim soluţii, va afecta dezvoltarea în ansamblu a învăţământului superior din România”, spunea Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei adăuga că, începând de miercuri, România "se poate mândri" cu un procent de sută la sută cadre didactice universitare cu titluri de doctor, după ce cele peste trei mii de cadre didactice vor părăsi sistemul.

"Vor rămâne doar cei cu titlu de doctor şi ne vom putea lăuda, dar oare la ce ne va folosi că avem sută la sută cadre didactice ce deţin titlul de doctor?”, s-a întrebat ministrul.

Acesta mai spunea că în decembrie anul trecut a iniţiat o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care a reuşit amânarea termenului iniţial de 11 februarie 2015 pentru data de 30 septembrie, în aşa fel încât tinerii interesaţi să îşi poată obţine doctoratele.

Sorin Mihai Cîmpeanu se declara, totodată, îngrijorat de cei care vor veni în locul celor care părăsesc sistemul de învăţământ, deoarece salariile sunt destul de mici.

"Sunt îngrijorat de cei care vor veni în locul acestor colegi, ştiut fiind faptul că le cerem să aibă foarte multe lucruri, iar sistemul de salarizare la nivelul debutanţilor nu este, din păcate, suficient de atractiv", a mai spus ministrul.

Mihai Sorin Cîmpeanu a participat, luni, la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României” din Timişoara, unde a primit şi titlul de Doctor Honoris Causa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici