Cinci arestaţi preventiv în dosarul de trafic de influenţă în care este implicat Dorin Lazăr Maior. Printre ei, soţia fostul deputat PSD

Cinci dintre cei şapte reţinuţi în dosarul de cumpărare şi trafic de influenţă în care este implicat şi fostul deputat PSD Dorin Lazăr Maior au fost arestaţi preventiv de Curtea de Apel Braşov, printre arestaţi fiind un ofiţer al IGPR şi soţia fostului parlamentar.

Urmărește
2070 afișări
Imaginea articolului Cinci arestaţi preventiv în dosarul de trafic de influenţă în care este implicat Dorin Lazăr Maior. Printre ei, soţia fostul deputat PSD

Cinci arestaţi preventiv în dosarul de trafic de influenţă în care este implicat Dorin Lazăr Maior. Printre ei, soţia fostul deputat PSD (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Potrivit sentinţei Curţii de Apel Braşov, ofiţerul IGPR Moraşanu Vasile, Florina Maior (soţia fostului deputat social-democrat Dorin Lazăr Maior, condamnat într-un alt dosar şi dat în urmărire internaţională după ce ar fi fugit din ţară), Şerban Iulian Tiberiu, George Costin şi Horia Liviu Lascu au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar ceilalţi doi inculpaţi, Tatiana Tănase şi Constantin Mihalcea, au fost arestaţi la domiciliu pentru 30 de zile, cu obligaţia de a nu-şi părăsi domiciliile din Bucureşti, respectiv Braşov, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Decizia Curţii de Apel Braşov poate fi contestată în 48 de ore de la pronunţare.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, joi, într-un comunicat, că procurorii Serviciului Teritorial Braşov al DNA, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 14 octombrie, a şapte persoane, între care şi un ofiţer din cadrul IGPR, acuzate de trafic şi cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă şi spălare a banilor, în timp ce alte patru persoane sunt urmărite penal în acelaşi dosar, pentru aceleaşi infracţiuni.

Cele şapte persoane sunt: Horia Liviu Lascu, acuzat de două infracţiuni de trafic de influenţă (una în formă continuată), spălare a banilor şi cumpărare de trafic de influenţă, Tatiana Tănase - două infracţiuni de complicitate la trafic de influenţă (una în formă continuată), ofiţerul din cadrul IGPR Vasile Moraşanu - complicitate la trafic de influenţă, Iulian Tiberiu Şerban - cumpărare de influenţă în formă continuată, Constantin Mihalcea - complicitate la cumpărare de influenţă în formă continuată, Florina Maior - cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă şi George Costin - două infracţiuni de complicitate la cumpărare de influenţă.

Pe lângă cei şapte, alte patru sunt urmărite penal pentru cumpărare şi trafic de influenţă în cazul "aranjării" unui proces. Între cele patru persoane urmărite penal în acelaşi dosar se află şi fostul deputat PSD de Braşov din legislatura 2000 - 2004 Dorin Lazăr Maior, lider al Blocului Naţional al Revoluţionarilor, condamnat la şapte ani de închisoare pentru şantaj în dosarul "Romexterra" şi dat în urmărire internaţională, din noiembrie 2013, după ce a fugit din ţară pentru a se sustrage executării pedepsei.

În aprilie 2012, primarul Braşovului, George Scripcaru, declara că a fost ameninţat cu moartea, în biroul său, de către liderul revoluţionarilor braşoveni, Dorin Lazăr Maior, în urma unei dispute privind o sală a Cinematografului Astra, incidentul fiind reclamat Poliţie.

În 13 noiembrie 2013, Dorin Lazăr Maior a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare cu executare, pentru şantaj, în dosarul "Romexterra".

În actualul dosar, Dorin Lazăr Maior este acuzat de cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă, Neculai Stan, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, este acuzat de două infracţiuni de complicitate la trafic de influenţă, Constantin Baboi, avocat în Baroul Braşov, pentru trafic de influenţă, iar Olga Petrache, pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

Potrivit comunicatului, din ordonanţele întocmite de procurori a reieşit că Şerban Iulian Tiberiu, condamnat în 2013 de Judecătoria Braşov la o pedeapsă rezultantă de şapte ani de închisoare, pentru infracţiuni comise cu violenţă, "a căutat diverse persoane, avocaţi sau persoane neimplicate direct în justiţie, pentru ”aranjarea” procesului de la Curtea de Apel, în schimb fiind dispus să plătească sume importante de bani”. Şerban încerca astfel să obţină achitarea sa în apelul ce se judecă la Curtea de Apel Braşov.

”Prin intermediul suspectului Maior Lazăr Dorin (fugit din ţară pentru a scăpa de executarea unei pedepse cu închisoarea) şi al soţiei acestuia, inculpata Maior Florina, Şerban Iulian Tiberiu a fost pus în legătură cu inculpatul Costin George, fost asociat cu primul menţionat în Asociaţii de revoluţionari şi, prin intermediul acestuia, cu inculpatul Lascu Horia Liviu, persoană care a pretins că, prin cunoştinţele pe care le are în justiţie la cel mai înalt nivel (procuror cu funcţie de conducere în DNA, procurori şi judecători de la ICCJ, membru al CSM şi, prin intermediul acestuia din urmă, chiar unul dintre judecătorii apelului) poate aranja acest proces pentru obţinerea achitării”, se arată în comunicatul DNA.

Conform acestuia, în schimbul ajutorului, ”Lascu Horia Liviu a pretins sume de bani de ordinul a 100.000 de euro pe care inculpatul Şerban Iulian Tiberiu a fost de acord să le plătească”.

Drept urmare, a fost plătită o primă tranşă de 3.000 de euro (la data de 8 aprilie 2015, suma de 13.500 lei - echivalentul a 3.000 euro, bani viraţi prin mandat poştal pe numele lui Lascu Horia Liviu de către Mihalcea Constantin), iar apoi succesiv, alte câteva mii de euro. Pentru a ascunde originea ilicită a banilor, Lascu a depus în 8 aprilie 2015 cei 13.500 lei (echivalent a 3.000 de euro) primiţi ca primă tranşă din suma cerută pentru traficarea influenţei în contul societăţii sale, banii intrând astfel în circuitul economic al societăţii, fiind dată aparenţa unor venituri licite, explică anchetatorii.

Din probele dosarului a reieşit că, pentru influenţa pretins avută în justiţie, Horia Lascu a primit alţi 10.000 euro şi a acceptat, împreună cu avocatul Stan Neculai, de asemenea suspect în cauză, promisiunea altor cel puţin 3.000 de euro. În plus, dintr-o afacere cu fier vechi, finanţată şi înlesnită de Şerban Iulian Tiberiu, i-a fost promis lui Lascu Horia Liviu întregul câştig, estimat la 100.000 euro.

”Apoi, la data de 26.05.2015, la cererea lui Lascu Horia Liviu, Şerban Iulian Tiberiu a fost, de asemenea, de acord să îi dea suma de 3.000 lei (de care are acesta avea nevoie pentru a participa la o licitaţie de achiziţii publice la Penitenciarul Târgşor), banii fiind pretinşi pentru acelaşi trafic de influenţă. La data de 05.06.2015, Şerban Iulian Tiberiu a fost de acord să dea alţi 1.000 de euro, sumă cerută de Lascu Horia Liviu, ca urmare a faptului că l-a contactat pe inculpatul Moraşanu Vasile, ofiţer în cadrul IGPR, despre care susţinea că avea influenţă în justiţie prin intermediul unui procuror DIICOT - Structura centrală. Şerban Iulian Tiberiu oferea 25.000 euro pentru fiecare an de închisoare la care a fost deja condamnat, în schimb fiindu-i promisă o soluţie de trimitere spre rejudecare a cauzei”, se mai arată în documentul citat.

Procurorii mai susţin că, la data de 10 iunie 2015, Şerban Iulian Tiberiu a fost de acord să îi dea lui Lascu Horia Liviu o altă sumă de 1.000 de euro, acesta pretinzând că are contact cu cineva din completul de judecată sau apropiat al acestuia. Ulterior, Horia Liviu i-a dat asigurări lui Şerban Iulian Tiberiu că totul e rezolvat, iar la termenul de judecată din 23 septembrie 2015 l-a însoţit pe acesta la Curtea de Apel Braşov, judecata fiind amânată, la cerere, la un alt termen.

De asemenea, în perioada 16 - 22 aprilie 2015, suspectul Baboi Constantin, avocat, a acceptat promisiunea unor sume de bani prin intermediul lui Lascu şi a primit de la Şerban Iulian Tiberiu anumite sume, avocatul promiţând că îşi va folosi influenţa pe care o are la nivelul judecătorilor pentru a obţine o hotărâre favorabilă acestuia din urmă.

”Din probatoriu reiese că legătura avocatului cu «clientul» s-a purtat tot timpul prin intermediul lui Lascu Horia Liviu, ceea ce conduce la suspiciunea că intenţia avocatului a fost aceea de folosire frauduloasă a influenţei în justiţie şi nu de obţinere a soluţiei favorabile urmare a competenţei profesionale”, explică procurorii DNA.

În aceeaşi perioadă, continuă anchetatorii, Florina Maior "a apelat la aceleaşi persoane - inculpaţii Lascu Horia şi Costin George - pentru a obţine, la rândul său, rejudecarea dosarului soţului său, suspectul Maior Dorin Lazăr, şi, în final, achitarea (după modelul suspectului Costin George), aceasta întâlnindu-se în mai multe rânduri cu suspecţii Lascu Horia Liviu şi Costin George, acceptând ca în schimbul unor sume de bani sau alte foloase ce vor fi remise, cei doi să intervină prin persoanele pe care le cunosc în justiţie la cel mai înalt nivel pentru obţinerea unor soluţii favorabile”.

Conform comunicatului, suspecta Olga Petrache, o apropiată a soţilor Maior, a participat la respectivele discuţii şi şi-a oferit disponibilitatea pentru a obţine sprijinul fraudulos al altor persoane pe care le cunoaşte şi care ar avea influenţă în justiţie, a participat în locul Florinei Maior la discuţiile cu Lascu Horia Liviu şi avocatul acestuia, dar şi la discuţiile cu Şerban Iulian Tiberiu.

Cele şapte persoane reţinute au fost prezentate, joi, magistraţilor Curţii de Apel Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI şi Jandarmeriei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici