Cinci foşti angajaţi ai ISU Suceava, trimişi în judecată pentru falsificarea diplomelor de absolvire

Parchetul Militar Iaşi a trimis, joi, în judecată, cinci foşti angajaţi ai ISU Suceava, pentru participaţie improprie la fals intelectual şi uz de fals, după ce au prezentat la Serviciul Resurse Umane al Inspectoratului diplome de studii false, pentru întocmirea documentelor de serviciu.

Urmărește
247 afișări

Potrivit unui comunicat de presă, procurori ai Parchetului Militar Iaşi au dispus trimiterea în judecată, prin rechizitoriu, a cinci militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

Astfel, Ioan Hriţac, Petrişor Olaru, Gheorghe Mareniuc, Florin Liviu Lavni şi Nicolae Pahome sunt trimişi în judecată pentru participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual şi cea uz de fals, fapte aflate în concurs real.

Din probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a rezultat că, în perioada 2006-2009, cei cinci au determinat cadre militare din Serviciul Resurse Umane al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava să întocmească documente de serviciu false. În aceste documente de serviciu s-a consemnat faptul că cei cinci au absolvit cursurile liceale, deşi în realitate diplomele legalizate prezentate serviciului de personal, în baza cărora au fost întocmite aceste documente, aveau un conţinut nereal. Ulterior, acestea au fost folosite de inculpaţi în interes personal.

Probele administrate au mai stabilit că, deşi documentele de serviciu au fost întocmite de cadre militare din Serviciul Resurse Umane al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, acestea nu au avut cunoştinţă că diplomele prezentate de inculpaţi sunt false, astfel încât în sarcina acestor funcţionari nu s-a putut reţine vreo culpă.

În raport cu contrafacerea diplomelor şi legalizarea acestora, s-a dispus disjungerea şi declinarea în favoarea parchetelor civile, se mai arată în comunicatul Parchetului Militar Iaşi.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, colonelul Ioan Burlui, a declarat corespondentului MEDIAFAX că Parchetul a fost sesizat de ISU Suceava în legătură cu cei cinci.

El a spus că aceştia nu erau angajaţi ai ISU Suceava când şi-au falsificat diplomele şi că au fost angajaţi în baza acestor falsuri.

Ulterior, în anul 2010, când ISU Suceava a început să solicite unităţilor de învăţământ relaţii privind diplomele de absolvire ale unor angajaţi, cei cinci şi-au înaintat demisia.

"Au demisionat până am primit noi răspunsurile de la unităţile de învăţământ", a spus Burlui.

El a subliniat că, după ce s-a constatat falsul, ISU Suceava a sesizat Parchetul.

"Noi am înştiinţat Parchetul, nu altcineva", a spus Burlui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici