Cinci membri ai grupării "Ghenosu", reţinuţi în urma a 13 percheziţii în Bucureşti şi Dâmboviţa

Cinci membri ai grupării infracţionale "Ghenosu", al cărui lider, Florin Pârjol, zis Ghenosu, a fost arestat preventiv pentru şantaj, au fost reţinuţi cu propunere de arestare preventivă pentru fraudă bancară, în urma a 13 percheziţii ale poliţiştilor şi jandarmilor în Bucureşti şi Dâmboviţa.

Urmărește
233 afișări
Imaginea articolului Cinci membri ai grupării "Ghenosu", reţinuţi în urma a 13 percheziţii în Bucureşti şi Dâmboviţa

Cinci membri ai grupării "Ghenosu", reţinuţi în urma a 13 percheziţii în Bucureşti şi Dâmboviţa (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

În perioada martie - octombrie, şapte membri ai grupării "Ghenosu" au confecţionat dispozitive de fraudare a mijloacelor de plată electronice, pe care le-au instalat la peste 15 bancomate din Bucureşti, Timişoara, Arad, Braşov, Zalău, Constanţa şi Băile Herculane, prejudiciul produs în acest fel fiind estimat la aproximativ 200.000 de lei, se arată într-un comunicat de luni al DIICOT.

Procurorii DIICOT au precizat că acţiunea de prindere a celor şapte membri ai grupării "Ghenosu" a avut loc sâmbătă, fiind o continuare a celei în urma căreia a fost arestat liderul reţelei infracţionale, Florin Pârjol.

Astfel, sâmbătă, procurorii DIICOT au obţinut 13 autorizaţii de percheziţie, în baza cărora jandarmii şi poliţiştii au descins la locuinţele suspecţilor, din judeţul Dâmboviţa şi Bucureşti, potrivit Poliţiei Române.

Membrii grupării instalau dispozitive de "skimming" pe bancomatele unor bănci comerciale, cu ajutorul cărora erau copiate informaţiile de pe banda magnetică a cardurilor, precum şi codul PIN aferent. Datele erau prelucrate şi inscripţionate pe cartele PVC cu bandă magnetică şi, ulterior, erau folosite pentru retrageri frauduloase de bani.

În urma percheziţiilor au fost ridicate dispozitive artizanale de înregistrare video a codului de securitate PIN la ATM-uri, unităţi centrale de calculatoare, laptopuri, stick-uri de memorie, carduri ce prezintă suspiciuni de contrafacere, articole vestimentare purtate de cei în cauză în momentul instalării dispozitivelor la ATM-uri, cât şi la efectuarea retragerilor frauduloase de numerar, unelte folosite la confecţionarea dispozitivelor de skimming, a precizat Poliţia Română.

"Cele şapte persoane se aflau în legături strânse cu membri ai grupărilor infracţionale din Târgovişte, conduse de Pârjol Florin, zis «Ghenosu». Liderii grupării infracţionale cercetate, fraţii Mihai Constantin şi Mihai Marian, în cursul anului 2009 au fost arestaţi preventiv alături de Ghenosu şi alte persoane, pentru implicare în fapte din aceeaşi sferă penală", mai arată Poliţia Română.

Astfel, la începutul anului 2010, cei doi fraţi au pus bazele unei grupări infracţionale organizate specializate în fraude bancare, la care ulterior au aderat şi Stan George Daniel, Mihăilă Emilian Constantin, Gheorghian Ştefan, Manole Daniel şi Rădulescu Cristian Ştefan.

Cinci dintre suspecţi au fost reţinuţi cu propunere de arestare preventivă, urmând să apară în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti. Pentru ceilalţi doi membri ai grupării procurorii vor cere mandate de arestare preventivă în lipsă, pentru că nu au fost găsiţi.

Cercetarile sunt continuate de BCCO Bucuresti, sub coordonarea DIICOT-Structura Centrală.

Ancheta pentru destructurarea reţelei, formată din şapte membri, a durat şapte luni, timp în care ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Bucureşti, coordonaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu sprijinul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, au probat activitatea infracţională a membrilor acesteia în ceea ce priveşte confecţionarea de echipamente de copiere a cardurilor bancare la ATM-uri, falsificarea instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de retrageri frauduloase de numerar, a precizat Poliţia Română.

În 15 octombrie, Florin Pârjol, zis Ghenosu, acuzat de şantaj, a fost arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici