Cinci mistreţi împuşcaţi la Balc au trichineloză
Direcţia Sanitar-Veterinară Bihor a declarat drept zonă infestată cu trichinela complexul de vânătoare de la Balc, ca urmare a faptului că o parte dintre mistreţii împuşcaţi, sâmbătă şi duminică, la partida de vânătoare organizată de Ion Ţiriac, au fost diagnosticaţi cu trichineloză.
Cinci mistreţi împuşcaţi la Balc au trichineloză (Imagine: Adi Piclişan/Mediafax Foto)
"Toţi cei 160 mistreţi recoltaţi sâmbătă şi duminică, la ultima ediţie a vânătorii de la Balc, au fost analizaţi din punct de vedere sanitar-veterinar, iar cinci dintre exemplarele doborâte au fost găsite infestate cu trichinela", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, directorul adjunct responsabil cu sănătatea animală în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, Sorin Hodişan, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit lui Hodişan, declararea complexului de la Balc drept zonă infestată cu trichinela "nu înseamnă că pe viitor ar putea fi interzise partidele de vânătoare, ci o supraveghere sporită a zonei, precum şi instituirea obligativităţii ca, de acum, toate exemplarele recoltate din respectivul perimetru să fie analizate din punct de vedere sanitar-veterinar".
Directorul DSVSA a explicat, de asemenea, că cele cinci exemplare de mistreţ găsite necorespunzătoare la examenul trichineloscopic "au fost confiscate şi predate la societatea Protan, pentru a fi distruse".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Sorin Hodişan a afirmat că la ultima ediţie a partidei de vânătoare organizată anual la Balc au fost prezenţi şase angajaţi ai DSVSA Bihor, trei medici şi trei asistenţi, care au efectuat analize pentru depistarea trichinelozei şi a pestei, la toţi cei 160 de mistreţi de la care au fost luate probe.
De asemenea, directorul adjunct al DSVSA a precizat că restul mistreţilor, adică cei sănătoşi, au fost transportaţi, marţi, la Giurgiu, unde funcţionează singurul abator din ţară specializat în procesarea cărnii de mistreţ.
"După prelucrare, întreaga cantitate de carne şi mezeluri va fi distribuită unor cămine de copii şi de bătrâni, în mod gratuit", a spus Sorin Hodişan.
La Balc au avut loc sâmbătă şi duminică partide de vânătoare, iar potrivit unor surse la acestea au participat circa 30 de invitaţi ai omului de afaceri Ion Ţiriac.
Şeful Direcţiei Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, Mircea Gelu Budău, a declarat, duminică seară, că numărătoarea finală arată că la Balc au fost împuşcaţi în total 160 de mistreţi, iar cel mai greu a cântărit aproximativ 120 de kilograme.
Anul acesta, vânătoarea a avut loc cu o săptămână mai devreme decât în anii anteriori, când se desfăşura la sfârşitul celei de-a treia săptămâni a lunii ianuarie.
Participanţii la partidele de vânătoare organizate de Ion Ţiriac în ultimii cinci ani la Balc sunt persoane influente din lumea afacerilor şi a politicii.
Omul de afaceri Ion Ţiriac a renunţat, în 2009, la fondul de vânătoare de la Balc, cu o suprafaţă de 10.224 de hectare, păstrând complexul cinegetic, care are 1.157 de hectare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO