Cinci persoane acuzate că duceau români în străinătate unde îi obligau să lucreze în condiţii mizere

Cinci persoane sunt audiate de procurorii DIICOT care le acuză că au racolat, prin intermediul mai multor firme de plasare a forţei de muncă, zeci de cetăţeni români, pe care i-au trimis la muncă în Cehia, Spania şi Italia, unde au fost exploataţi prin muncă de angajatorii străini

Urmărește
9 afișări

Gruparea infracţională, din care fac parte cele cinci persoane, a fost destructurată în urma unei acţiuni derulate joi dimineaţă, la care au participat ofiţeri ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, procurori DIICOT-Structura Centrală, informează Poliţia Română.

Mai multe percheziţii au fost efectuate la sediile firmelor de plasare a forţei de muncă şi la domiciliile suspecţilor, fiind ridicate înscrisuri şi mijloace materiale de probă pentru documentarea activităţii infracţionale a grupării infracţionale.

Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2009, suspecţii au racolat cetăţeni români, prin intermediul mai multor firme de plasare a forţei de muncă. Din grupare făceau parte atât bărbaţi, cât şi femei, care acţionau în Bucureşti şi judeţele limitrofe, precum şi pe raza municipiilor Braşov, Timişoara şi Iaşi şi a judeţelor Sălaj, Satu Mare şi Maramureş.

În perioada 2009-2011, un număr foarte mare de persoane ce au fost trimise la muncă în Cehia, Spania, Italia, unde au fost exploatate prin muncă de angajatorii străini. Între racolatorii din România şi angajatorii sau intermediarii străini existau înţelegeri prealabile pentru furnizarea cât mai multor cetăţeni români ca forţă de muncă pe relaţia externă.

Cetăţenilor români li se prezentau oferte de muncă avantajoase, condiţii de cazare foarte bune (gratuite) şi salarii atractive, cuprinse între 800-1200 euro/lună însă, în străinătate, niciuna dintre aceste condiţii nu era respectată. Astfel, românii erau cazaţi în condiţii mizere în spaţii insalubre, adesea cu igrasie şi insecte în camere, fără paturi, apă curentă şi căldură, pentru care erau obligaţi să plătească diferite sume de bani, iar după prestarea activităţilor lucrative acestora li se refuza plata salariilor promise sau erau remuneraţi cu sume infime.

Prin aceste metode, românii erau determinaţi să renunţe la locul de muncă, pentru a fi înlocuiţi cu alte serii de muncitori care plăteau comisioane în România (între 800 – 1200 lei), existând profituri atât pentru racolatorii români, cât şi pentru angajatorii străini.

Până în prezent au fost audiate peste 50 de victime ale grupării, însă sunt identificate mult mai multe persoane ce urmează a fi audiate.

Pentru atragerea a cât mai mulţi solicitanţi de oferte de muncă, membrii grupării şi-au înfiinţat de-a lungul timpului societăţi comerciale de plasare a forţei de muncă, iar pe fiecare societate se desfăşurau activităţi de recrutare şi plasare a forţei de muncă o anumită perioadă de timp, după care activitatea era transferată pe o societate nouă, despre care solicitanţii nu aveau referinţe negative din media, internet sau alte surse. Profiturile obţinute erau împărţite între mebrii reţelei.

Suspecţii au fost duşi pentru audieri la sediul DIICOT – Structura Centrală, fiind cercetaţi pentru trafic de persoane în vederea exploatării prin muncă şi iniţierea, sprijinirea, aderarea la un grup de criminalitate organizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici