Video Cinci persoane care au înfiinţat o fabrică de falsificat ţigări, arestate

Cinci persoane acuzate că, de anul trecut, au înfiinţat o fabrică de falsificat ţigări care a funcţionat în trei zone diferite ale ţării şi care, conform calculelor anchetatorilor, a produs 25 de milioane de ţigări, păgubind statul cu minimum 1,25 milioane de euro, au fost arestate preventiv.

Urmărește
1854 afișări

"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus reţinerea a cinci dintre membrii unui grup de criminalitate organizată care, în perioada 2007-2008, a derulat activităţi de producere, ambalare şi comercializare a unor importante cantităţi de ţigări contrafăcute, mărcile Winchester, Viceroy şi Ronhson, marcate cu timbre fiscale false", informează, într-un comunicat de joi, Ministerul Public.

Cei cinci - Radu Constantin, Toma Vasile Gheorghe, Paul Mureşan, Niculae Iordache şi Ionel Botezatu - au fost reţinuţi şi, ulterior, arestaţi de judecătorii Tribunalului Bucureşti pentru 29 de zile.

Potrivit anchetatorilor, fabrica unde se produceau ţigările contrafăcute a funcţionat în mod clandestin, din 2007 şi până în iulie 2008, în mai multe locaţii: iniţial în Bragadiru, apoi în Călăraşi, la un punct de lucru al firmei Turbo SA, după care în Haţeg, la un punct de lucru al societăţii Vinalcool SA, iar din iulie 2008 în Pîrscov, judeţul Buzău, la un punct de lucru al SC Confruct SA.

Cei implicaţi în gestionarea afacerii fabricii nu aveau niciun fel de act sau autorizaţie pentru activitatea lor, neplătind aşadar niciun ban statului.

Liderul grupului era Constantin Radu, zis "Sile", despre care procurorii spun că era "iniţiatorul grupului" şi "coordonatorul activităţii fabricii în perioada în care aceasta a funcţionat la Bragadiru. Tot Radu era şi cel responsabil cu aprovizionarea cu tutun a fabricii mutate ulterior în noile locaţii.

Paul Mureşan, fost inginer la Societatea Naţională Tutunul Românesc, este cel care a asigurat utilajele, a recomandat muncitorii, a cumpărat - prin firma sa - materii prime şi materiale, inclusiv tutun.

Vasile Gheorghe Toma, acţionar majoritar şi director general la Vinalcool SA Hunedoara, este, potrivit procurorilor, cel care a preluat întreaga afacere de la momentul mutării fabricii la Călăraşi de la Radu Constantin, "cu care anterior colaborase".

Petre Eftimie, prieten cu Vasile Toma şi coordonator al activităţii ilicite a fabricii în perioada în care aceasta a funcţionat la Călăraşi, la Haţeg şi la Buzău, era administratorul SC Turbo SA.

"Muncitorii care au lucrat efectiv la producerea şi ambalarea ţigărilor au fost, în principal, aceiaşi, fiind recrutaţi din zona Târgu Jiu, dintre foştii muncitori de la fabrica din localitate aparţinând fostului SNTR, la recomandarea lui Mureşan", arată anchetatorii.

Distribuţia se făcea sub îndrumarea lui Niculae Iordache în Bucureşti şi Ionel Botezatu în Craiova, timbrele cu care pachetele erau marcate, ca şi inscripţiile în fals care să ateste marca fiind realizate la trei tipografii bucureştene, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au făcut 34 de percheziţii domiciliare, în Bucureşti, llfov, Călăraşi, Hunedoara, Iaşi şi Buzău, găsind aici utilaje de fabricat şi împachetat ţigări, precum şi materii prime şi materiale necesare fabricării ţigărilor şi pachetelor. Pe lângă acestea, au mai fost găsite baxuri cu filtre pentru ţigări, role cu fir transparent pentru sigilarea pachetelor, hârtie pentru ţigări şi, respectiv, pentru filtru, dar şi blanchete, timbre de marcare fiscală false, rebuturi, ştanţe metalice cu inscripţiile Winchester, Viceroy sau Ronhson, precum şi 138 de genţi din rafie conţinând 2.677,2 kilograme de tutun şi piese de schimb pentru utilajele fabricii clandestine.

Totodată, la punctul de lucru al Turbo SA Călăraşi, anchetatorii au găsit mai multe ştampile false, între care una cu "Direcţia Generală a Finanţelor Publice a municipiului Călăraşi – Serviciul Bilanţuri – Agenţi Economici – VIZAT – Semnătura …… Data ……/……./2007", iar alta inscripţionată "Administraţia Finanţelor Publice Sector 3, Calea Moşilor 156 - REGISTRATURĂ".

Procurorii au mers şi la tipografiile din Bucureşti unde aceştia îşi făceau timbrele şi matriţele pentru inscripţionat pachetele de ţigări, găsind aici atât blanchete pentru pachetele de ţigări, cât şi timbre fiscale de marcare false.

La sediul firmei MC Tobacco SRL aparţinând lui Paul Mureşan, procurorii au găsit "o importantă cantitate de blanchete de ţigări de diverse mărci, precum şi o serie de mecanisme şi scule utilizate pentru repararea şi adaptarea utilajelor pentru producerea şi ambalarea de ţigări, şi de asemenea o importantă cantitate de pachete de ţigări, de diverse mărci".

Procurorii au estimat că, în toată perioada în care a funcţionat, fabrica a produs, clandestin, 25 de milioane de ţigări, folosind 30 tone tutun, "ceea ce conduce la concluzia că în medie, numai cuantumul accizei minime se cifra în jurul valorii de 1.250.000 de euro".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici