- Home
- Social
- CONSTANŢA, (02.12.2014, 18:02)
- Cătălin Legănel
Cinci persoane, între care doi consilieri APIA, trimise în judecată pentru înşelăciune cu fonduri UE
Cinci persoane, între care doi consilieri APIA din judeţul Constanţa, au fost trimise în judecată, în stare de arest preventiv, de procurorii anticorupţie după ce ar fi obţinut ilegal fonduri europene folosind documente falsificate, prejudiciul cauzat APIA ridicându-se la aproape 715.000 euro.
Urmărește
296 afișări
Cinci persoane, între care doi consilieri APIA, trimise în judecată pentru înşelăciune cu fonduri UE (Imagine: Shutterstock)
Potrivit DNA, Adrian şi Claudiu Iacobescu, împreună cu Răzvan Alexandru Ionescu, consilier superior la APIA Constanţa, au constituit în cursul anului 2012 un grup infracţional organizat, cu scopul de a obţine subvenţii de la bugetul Uniunii Europene şi de la bugetul naţional, cuvenite pentru unele suprafeţe de teren.
La această grupare au aderat ulterior şi Valentin Mihai, funcţionar public la APIA - Centrul Local Hârşova, şi secretarul Primăriei comunei Ciobanu, Marian Vrânceanu.
Gruparea era condusă de Ionescu, acesta deţinând, în virtutea funcţiei sale, informaţiile privind suprafeţele de teren pentru care se puteau solicita subvenţii, în sensul că nu fuseseră introduse la plată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu FMI: Vom prioritiza proiectele publice
-
Ţările NATO şi-au crescut cheltuielile militare. Ameninţările Rusiei şi întoarcerea lui Donald Trump au făcut ca Europa şi Canada să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare cu 20% în 2024
-
Criza de la Şantierul Naval Mangalia. BNS: DAMEN renunţă la acţiuni, statul român are drept de preempţiune
Astfel, cei doi Iacobescu întocmeau în fals adeverinţe din care rezulta că anumite persoane, racolate special pentru aceste fapte, exploatau teren în judeţul Constanţa, iar apoi formulau cereri unice de plată şi retrăgeau sumele de bani plătite în contul acestora. În realitate, presupuşii fermieri erau persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate şi folosite numai pentru a obţine ilegal fonduri pe baza documentelor falsificate ce atestau că aceştia deţineau şi lucrau terenuri agricole.
Cererile unice pe suprafaţă erau întocmite de consilierul APIA Răzvan Ionescu, cel care apoi le-a înregistrat la instituţia unde lucra şi a atestat că aceste documente corespund realităţii. De asemenea, Răzvan Ionescu afla datele când în conturile falşilor fermieri erau virate subvenţiile de la bugetul de stat şi comunica aceste aspecte inculpaţilor Adrian şi Claudiu Iacobescu, pentru ca aceştia să poată retrage în numerar sumele respective. Mai mult, acesta avea sarcina de a împiedica descoperirea activităţii infracţionale, prin folosirea unor adeverinţe care să prevină efectuarea unor controale în teren ori prin completarea, în funcţie de necesităţi unor formulare de modificare sau de retragere a suprafeţelor ori de transfer a exploataţiei.
”Toată această schemă elaborată a fost de natură să asigure succesul operaţiunii frauduloase, păgubitoare pentru bugetul general al Uniunii Europene, dar şi pentru bugetul de stat, dar şi să diminueze descoperirea ei şi tragerea la răspundere penală a autorilor”, se precizează într-un comunicat al DNA.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat, în cursul urmăririi penale, că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.211.048,18 lei (713.566,26 euro). Din acest motiv, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce le aparţin lui Răzvan Ionescu şi celor doi Iacobescu.
Răzvan Ionescu, Valentin Mihai şi Marian Vrânceanu au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, în timp ce faţă de Claudiu şi Adrian Iacobescu, judecătorii Tribunalului Constanţa au dispus, la solicitarea procurorilor, măsura arestării preventive în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatelor.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Taxă de la 740 de lei pentru această categorie de șoferi! Inspecția RAR, polița RCA și ITP sunt obligatorii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe