- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cinci persoane, între care un ofiţer de poliţie, trimise în judecată în dosarul brăţărilor dacice
Cinci persoane, între care un ofiţer de poliţie şi un subofiţer de poliţie în rezervă din Hunedoara, care sunt cercetate în dosarul privind furtul şi vânzarea brăţărilor dacice, au fost trimise în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
Cinci persoane, între care un ofiţer de poliţie, trimise în judecată în dosarul brăţărilor dacice (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, cei cinci, între care un ofiţer de poliţie şi un subofiţer de poliţie în rezervă din Hunedoara, sunt cercetaţi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuarea neautorizată de detecţii şi săpături în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a bunurilor, abuz în serviciu contra intereselor publice.
Potrivit rechizitorului, în perioada 1998 - 2007 inculpaţii s-au constituit într-o asociaţie infracţională care a desfăşurat activităţi sistematice de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, în urma cărora a sustras şi valorificat ilegal mai multe tezaure arheologice pe piaţa neagră a antichităţilor, internă şi internaţională, care au fost pierdute pentru patrimoniul cultural naţional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
Printre obiectele sustrase şi traficate se află şi celebrele brăţări dacice, unele dintre obiecte recuperate sau răscumpărate de statul român.
Procesul celor cinci persoane urmează să se judece la Judecătoria Deva.
O altă cauză în dosarul "Aurul dacic", în care au fost condamnaţi unsprezece hunedoreni, se află în prezent pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, care trebuie să judece apelurile declarate atât de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, cât şi de inculpaţi împotriva sentinţei pronunţate în acest dosar la sfârşitul anului trecut.
Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia în 13 mai, iar joi a avut loc cel de-al doilea termen în care instanţa a hotărât să amâne judecare până în data de 16 septembrie 2010.
Statul român a recuperat până în prezent 12 brăţări dacice din aur din cele 15 astfel de obiecte despre care se ştie că au fost sustrase din situl Sarmizegetusa Regia. Cele 12 brăţări se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie al României (MNIR).
Procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara în 26 mai că autorităţile române speră să recupereze în acest an o nouă brăţară dacică din cele 24 sustrase din siturile din Munţii Orăştiei de braconierii arheologici.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO