Cinci poliţişti de la Poliţia TF Jibou şi 18 angajaţi ai CFR, trimişi în judecată de procurori

Cinci poliţişti de la Poliţia Transporturi Feroviare Jibou şi 18 angajaţi din sistemul feroviar au fost trimişi în judecată în cazul unui furt de motorină şi ulei din rezervoarele locomotivelor din depoul din localitate, poliţiştii primind motorină ca să nu constate furturile.

Urmărește
121 afișări

Preşedintele Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Pompilia Stana, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că procurorii au finalizat rechizitoriul în acest caz, dosarul privind furtul de motorină şi ulei din rezervoarele locomotivelor din staţia de alimentare a Depoului Jibou fiind înaintat, luni, spre soluţionare Tribunalului Sălaj.

"În cazul furtului de motorină şi ulei din rezervoarele locomotivelor din Depoul din Jibou au fost cercetate 174 de persoane, din care 23 au fost trimise ieri (luni - n.r.) în judecată. Aceşti 23 de inculpaţi sunt cinci poliţişti din cadrul Poliţiei TF Jibou, impiegaţi de mişcare, primitori - distribuitori, un agent de pază şi mecanici. Este cea mai complexă cauză din Sălaj din ultimii trei ani, mai complexă decât cazul exploziei blocului E24, unde totul era mult mai tehnic, pe când în cazul de la Jibou avem foarte multe persoane cercetate", a declarat Pompilia Stana.

Potrivit sursei citate, cei cinci poliţişti au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi complicitate la delapidare în formă continuată, în timp ce ceilalţi 18 inculpaţi au fost trimişi în judecată sub aspectul comiterii infracţiunilor de dare de mită şi delapidare în formă continuată.

De asemenea, alte 143 de persoane cercetate în acest caz au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 41.100 de lei.

Potrivit anchetatorilor, în perioada februarie - mai 2010, mecanicii inculpaţi au sustras în mod repetat motorină şi ulei din locomotivele din staţia de alimentare a Depoului Jibou.

Cercetările efectuate de procurori au relevat că cei cinci agenţi de poliţie TF au pretins şi primit în mod repetat de la mecanicii de locomotivă, direct sau prin intermediul impiegaţilor de mişcare, şefi de manevră şi primitori - distribuitori, motorină din cea sustrasă de mecanici, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv a nu constata infracţiunile săvârşite de către inculpaţi în domeniul transportului feroviar.

"Cu ocazia efectuării curselor, aproape de fiecare dată, se sustrăgea motorină. Era vorba de cantităţi cuprinse între 20 de litri şi 200 de litri sustrase de mecanici. Aceştia dădeau ca mită între 5-10 litri de motorină poliţiştilor TF, pentru ca aceştia să nu constate infracţiunea. De asemenea, mecanicii le vindeau poliţiştilor motorină sub preţul pieţei. Atât mecanicii, cât şi poliţiştii vindeau motorina unor alte persoane sub preţul pieţei", a declarat Pompilia Stana.

Preşedintele Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj a declarat că în total au fost sustraşi 14.612 litri de motorină şi 180 de litri de ulei.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei cinci poliţişti riscă pedeapsa cu închisoarea între un şi 15 ani, iar ceilalţi 18 inculpaţi - pedeapsa cu închisoarea între trei ani şi 15 ani.

"În total, Poliţia TF Jibou număra şase angajaţi: cei cinci poliţişti implicaţi în acest caz şi şeful lor, care este singurul angajat care nu a fost implicat în acest caz. Nimic nu a confirmat implicarea lui, ba din contră, cercetările au relevat că cei cinci poliţişti erau foarte atenţi ca şeful să nu îşi dea seama de ce făceau ei", a declarat Stana.

Toate persoanele cercetate în acest caz sunt din Jibou sau din localităţile rurale învecinate. Dosarul întocmit de procurorii sălăjeni în acest caz numără 20.000 de pagini.

Cazul furtului de motorină şi ulei din rezervoarele locomotivelor din Depoul Jibou a intrat în atenţia autorităţilor sălăjene anul trecut. În luna iunie 2010, procurorii au efectuat simultan 11 percheziţii domiciliare, auto şi corporale, ocazie cu care au fost identificate şi indisponibilizate importante cantităţi de motorină, recipienţi şi instrumente folosite la folosirea infracţiunilor, precum şi o serie de înscrisuri.

La vremea respectivă, cinci poliţişti din cadrul Poliţiei Transporturi Feroviare Jibou, dar şi patru angajaţi ai Staţiei CFR Jibou au fost arestaţi preventiv pe 29 de zile pentru implicarea în acest caz, în timp ce alte două persoane au fost cercetate în stare de libertate.

În urma cercetărilor procurorilor s-a ajuns la 23 de persoane trimise în judecată şi la 134 de persoane amendate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici