Cinci zile de concediu plătit „dacă suferi din dragoste”. Nou proiect de lege pentru inimile frânte

În Filipine, un proiect de lege propune ca toţi lucrătorii să îşi poată lua concediu în cazul unei despărţiri.

Urmărește
548 afișări
Imaginea articolului Cinci zile de concediu plătit „dacă suferi din dragoste”. Nou proiect de lege pentru inimile frânte

Cinci zile de concediu plătit „dacă suferi din dragoste”. Nou proiect de lege pentru inimile frânte

O inimă frântă poate produce efecte negative asupra performanţei la locul de muncă. Aşa că un angajator a decis să acorde zile de concediu, pentru ca un lucrător să îşi poată reveni după o despărţire.

Conştient de impactul emoţional pe care îl poate avea o despărţire romantică, Ricardo Dublado, CEO al hotelului Cebu Century Plaza din Filipine, a introdus o politică inovatoare pentru angajaţii săi: cinci zile de concediu plătit pentru suferinţă romantică.

Această iniţiativă, inspirată din poveştile sale personale, permite lucrătorilor să ia o pauză în fiecare an. Zilele de boală amoroasă sunt recunoscute doar dacă despărţirea are loc cu o persoană diferită de fiecare dată.

În Filipine, ideea a stârnit interes. Un proiect de lege introdus în februarie propune ca toţi lucrătorii să-şi ia trei zile de concediu fără plată, în cazul unei „avarii”.

Deputatul Lordan Suan a subliniat că despărţirile au un impact semnificativ asupra bunăstării emoţionale şi mentale a oamenilor, ceea ce duce la reducerea productivităţii şi absenteismului.

La nivel global, multe companii oferă deja forme de concediu de bunăstare, cum ar fi Adobe, care oferă şase zile pe an pentru sănătate mintală, şi Virgin Money, care oferă cinci zile.

Chiar şi în Filipine, companii precum Harbour Star Shipping Services acordă timp liber pentru suferinţă romantică, după cum consideră managerul.

În Marea Britanie, companii precum Tesco şi Metro Bank sprijină angajaţii în timpul despărţirilor de familie prin aderarea la „Parents Promise”, o iniţiativă care oferă flexibilitate de lucru şi acces la servicii de consiliere.

James Hayhurst, fondatorul alianţei Positive Parenting, face eforturi pentru recunoaşterea separării ca un eveniment de viaţă, sperând că angajatorii îi vor ajuta pe angajaţi să gestioneze astfel de situaţii.

Un studiu din 2023 al Universităţii din Minnesota a constatat că 44% dintre respondenţi au experimentat efecte negative la locul de muncă din cauza divorţului, în timp ce o minoritate, 39%, a văzut separarea ca pe o oportunitate de revitalizare.

Studiul sugerează că flexibilitatea muncii şi lucrul la distanţă pot ajuta angajaţii să gestioneze mai bine aceste provocări emoţionale.

Dar, în Filipine, proiectul de lege propus de Suan s-ar putea confrunta cu rezistenţă.

Legile actuale nu prevăd concediu pentru probleme de sănătate mintală, dincolo de un minim de cinci zile, iar Asociaţia de management al oamenilor din Filipine şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la costurile suplimentare pentru companii.

În plus, unii lucrători au spus că nu vor profita de concediul propus, dacă acesta nu va fi plătit, subliniind că profitul are prioritate faţă de iubire, cel puţin atâta timp cât lumea continuă să fie orbită de bani, şi nu de iubire.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici