Cine este Gabriela Scutea, propunerea Ministerului Justiţiei pentru şefia Parchetului General / Fostul adjunct al procurorului general: Sunt o legalistă

Gabriela Scutea, propunerea Ministerului Justiţiei pentru funcţia de procuror general, a fost adjuncta Laurei Codruţa Kovesi atunci când era procuror general şi a deţinut şi postul de reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană privind măsurile din MCV.

Urmărește
1726 afișări
Imaginea articolului Cine este Gabriela Scutea, propunerea Ministerului Justiţiei pentru şefia Parchetului General / Fostul adjunct al procurorului general: Sunt o legalistă

Cine este Gabriela Scutea, propunerea Ministerului Justiţiei pentru şefia Parchetului General

Gabriela Scutea a fost din 2006 şi până în 2013 adjunct al procurorului general, funcţie ocupată la acel moment de Laura Codruţa Kovesi, şi a coordonat activitatea de resurse umane. Scutea a fost ordonator de credite delegat, dar a fost responsabilă şi cu implementarea programelor cu finanţare externă.

În 2016, în plin scandal al OUG 13, Gabriela Scutea a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Gabriela Scutea şi-a început activitatea de procuror în 1995 la Parchetul de pe lângă judecătoria Braşov şi apoi la Parchetul de pe lângă judecătoria Rupea.

Ulterior, în mai 2013, Scutea a fost numită consilier al procurorului general Tiberiu Niţu.

Gabriela Scutea a fost şi înalt reprezentant a Ministerului Justitiei pentru relatia cu Comisia Europeana pe aspectele referitoare la îndeplinirea conditionalităţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

În ianuarie 2016, a ajuns secretar de stat la Ministerul Justitiei.

Scutea a candidat, şi în perioada ministrului Justiţiei Tudorel Toader, la şefia Parchetului General, însă a fost respinsă.

La interviul susţinut anterior în faţa comisiei conduse de Tudorel Toader, Scutea a fost întrebată despre participarea sa, pe 4 aprilie 2019, la protestul magistraţilor români de pe treptele Palatului de Justiţie de la Bruxelles, împotriva adoptării legilor Justiţiei.

Scutea a motivat că protestul a fost unul mut şi că a avut în intenţie să nu-şi lase singuri colegii care au absolvit recent Institutul Naţional al Magistraturii, cu sugestia că nu a fost doar un protest al magistraţilor lipsiţi de experienţă.

Aceasta a depus ultima declaraţie de avere (prezentă pe site-ul CSM) în 2017. Potrivit documentului, magistratul a încasat într-un an aproximativ 208.000 lei, cumulând salariul de la Ministerul Justiţiei (141.410 lei) cu salariul de ministru consilier primit de la Ministerul de Externe şi indemnizaţia de membru al Consiliului de îndrumare şi supraveghere, plătită de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Suplimentar, Gabriela Scutea a mai câştigat mici sume de bani din investiţii (dobânzi).

Procuroarea Scutea deţine o casă lângă Braşov, în suprafaţă de 247 mp, aflată încă în construcţie în 2017, şi un apartament de 38 mp în Braşov. La categoria autovehicule, în declaraţia de avere figurează un Volkswagen Passat din 2002. În conturile bancare, Scutea deţinea aproximativ 41.500 de euro şi 142.000 de lei.

Scutea, propunerea pentru şefia PG: Sunt o legalistă. Primul pas este să conving CSM pentru aviz

Gabriela Scutea, alegerea ministrului Justiţiei pentru funcţia de procuror general al României, nu a fost surprinsă de această posibilă numire, subliniind că următorul pas este acela de a convinge CSM pentru a i se acorda avizul necesar ocupării acestei funcţii, scrie Monitorul Justiţiei.

„M-am înscris în această cursă pentru că am mai candidat şi înainte, având încrederea că pot prezenta un profil adecvat. Ca atuu-uri, sunt o legalistă, am mai ocupat funcţii importante la vârful Parchetului Înaltei Curţi, am experienţă de management. Deşi am 24 de ani vechime în magistratură, îmi fac şi acum datoria cu pasiune. Primul pas care urmează după această nominalizare este să conving CSM pentru emiterea avizului!”, a declarat Gabriela Scutea pentru Monitorul Justiţiei.

Ministrul Cătălin Predoiu a anunţat, marţi, că Gabriela Scutea este propunerea pentru ocuparea funcţiei de procuror general al României. Propunerea va merge la CSM pentru aviz consultativ.

„Cea mai solidă prestaţie şi cel mai solid dosar depus. O prestaţie pertinentă şi plină de hotărâri. Este un procuror care nu prezintă necunoscute. A fost cel mai bun proiect din cele prezentate”, a spus ministrul Justiţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici