Autor: Mara Răducanu
Invitat în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News, Răzvan Theodorescu, vicepreşedintele Academiei Române, a vorbit despre dezastrul din Afganistan – acolo unde, după 20 de ani de prezenţă militară americană, culminată cu retragerea trupelor NATO – talibanii cuceresc oraş după oraş. Aşadar, cine pe cine a trădat sau a ajutat în Afganistan şi încotro se îndreaptă lucrurile?
,,Este limpede că este un eşec al politicii americane, un eşec teribil. Aşa se vede după banii care au fost cheltuiţi, după tot ce a însemnat prezenţa americană în Afganistan. Afganii au fost, până la urmă, lăsaţi în voia sorţii. În momentul de faţă, afganii au fost părăsiţi. Până la urmă, au fost trădaţi. Faptul că americanii au lăsat o naţiune întreagă în mâna acestor talibani când puteau să nu o facă, este un clopoţel de alarmă pentru NATO. Ce pot eu să cred, când cel mai important aliat strategic face aşa ceva?”
În contextul discuţiei despre trădare şi trădări, profesorul Răzvan Theodorescu a argumentat de ce naţiunea română a fost percepută, de-a lungul istoriei sale, ca fiind una de trădători.
,,Naţiunea noastră este văzută, îmi pare rău s-o spun ca o naţiune, pe alocuri, de trădători. Totul este ca politica noastră externă să fie o politică mlădiosă, inteligenţă, să nu fim la remorcă. Noi am ajuns la remorcă. La o remorcă la care nu este Polonia, la care nu este mult înjuratul la noi, Viktor Orban.”
,,Uneori, admir poziţia Poloniei, admir Ungariei în sistemul acesta al NATO şi al UE. Au o anume demnitate. Şi-au avut statul desfiinţat, împărţit între marile puteri. Ei au avut două posibilităţi: să creeze o emigraţie puternică sau să lupte cu imperiile din jur. Românii nu au fost în situaţia asta. Ar trebui mai multă demnitate!”, conchide Răzvan Theodorescu.