Cine produce chelia: ştiinţa a descoperit noi gene care duc la căderea părului

  • Un studiu făcut de Spitalul Universitar Bonn a identificat 5 variante rare care pot provoca alopecie androgenetică.
  • Munca cercetătorilor de la Bonn, care au studiat secvenţele genetice a 72.469 de participanţi la studiu, le-a permis să identifice cinci gene asociate semnificativ cu chelie.
  • Rezultatele au fost apoi publicate în Nature Communications.
Urmărește
1401 afișări
Imaginea articolului Cine produce chelia: ştiinţa a descoperit noi gene care duc la căderea părului

Cine produce chelia: ştiinţa a descoperit noi gene care duc la căderea părului

Calviţia sau alopecia androgenetică a fost întotdeauna legată de factori genetici. Studiile anterioare au detectat mai multe variante genetice comune, dar cele mai recente cercetări de la Spitalul Universitar din Bonn au descoperit existenţa unor variante genetice rare suplimentare care pot contribui la căderea părului.

Alopecia androgenetică, cunoscută mai frecvent sub numele de chelie, este cauza principală a căderii părului la bărbaţi şi este în mare parte atribuită unor factori ereditari.

Din acest motiv, opţiunile actuale de tratament şi prevenire nu sunt încă suficiente pentru a o combate şi este necesar să se lucreze mai mult pe baza genetică a acestei probleme.

Descoperirea ajută mult cercetarea

Particularitatea acestei cercetări constă în faptul că aceste variante genetice rare pot fi purtate de foarte puţini indivizi, în jur de 1% din populaţie. S-au găsit legături între chelie şi variante genetice rare în 5 gene: EDA2R, WNT10A, HEPH, CEPT1 şi EIF3F.

Primele două fuseseră deja incluse în alte studii pe această temă, dar doar ca ipoteze: „Studiul nostru oferă o dovadă suplimentară a faptului că aceste două gene joacă un rol important în căderea părului şi că acest lucru se întâmplă prin variante atât comune, cât şi rare. Alte gene, însă, nu fuseseră încă asociate cu căderea părului şi ar putea contribui la predispoziţia genetică”, a explicat dr. Stefanie Heilmann-Heimbach, autorul principal al studiului şi directorul departamentului de genetică de la Universitatea din Bonn.

Cum poate descoperirea unor astfel de variante rare să ajute cercetarea? În primul rând, explică studiul, aceste rezultate pot ajuta şi în analiza bolilor rare care afectează atât pielea, cât şi părul, iar în al doilea rând pentru că reprezintă un pas înainte în înţelegerea cauzelor căderii părului, în speranţa de a găsi într-o zi o modalitate de a o evita.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici