Cioloş, despre cazul familiei din Norvegia: Situaţia este sensibilă, nu trebuie să facem presiuni

Premierul Dacian Cioloş a comentat, miercuri, cazul familiei române a căror copii au fost luaţi de autorităţile din Norvegia, afirmând că situaţia este "sensibilă", iar România nu poate insista, pentru a nu lăsa impresia unor presiuni, având în vedere că trebuie respectată legislaţia norvegiană.

Urmărește
5841 afișări
Imaginea articolului Cioloş, despre cazul familiei din Norvegia: Situaţia este sensibilă, nu trebuie să facem presiuni

Cioloş, despre cazul familiei din Norvegia: Situaţia este sensibilă, nu trebuie să facem presiuni (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Situaţia este sensibilă pentru că, dacă facem presiuni prea mari şi insistăm prea mult, autorităţile norvegiene au acţionat pe baza unei legislaţii norvegiene care este foarte strictă din acest punct de vedere, al protecţiei copiilor. (...) Important e să păstrăm legătura, dar să nici nu lăsăm impresia unei presiuni, care se poate întoarce împotriva familiei respective şi eficienţei cu care putem acţiona", a afirmat premierul, într-o emisiune la postul Antena 3.

Cioloş a spus că inclusiv familia a cerut "discreţie" în acest caz, dar a dat asigurări că autorităţile din România sunt în permanent contact cu familia. "MAE, prin ambasadă, este în contact cu familia încă din momentul în care au început problemele. (...) Acordă ambasada inclusiv asistenţă juridică familiei respective. E în contact cu autorităţile norvegiene. Am avut chiar astăzi (miercuri - n.r.) o discuţie în acest sens cu ministrul Comănescu", a spus prim-ministrul.

Premierul a afirmat că autorităţile vor folosi toate mijloacele eficiente la îndemână, "inclusiv statutul nostru de membru UE", însă a subliniat că trebuie avută în vedere legislaţia norvegiană în acest caz.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, prin Ambasada României la Oslo, cunoaşte şi monitorizează cu atenţie situaţia familiei cetăţeanului român ai cărui cinci copii minori au fost preluaţi de către autorităţile de protecţie a copilului din Norvegia.

Într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, MAE informează că misiunea diplomatică română la Oslo s-a aflat în contact permanent cu familia în cauză pentru acordarea de sprijin şi asistenţă consulară şi că a întreprins demersuri relevante pe lângă oficiali din Ministerul norvegian al Afacerilor Externe şi din Parlamentul Norvegiei.

În România, Ministerul Afacerilor Externe a informat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie despre acest caz şi a organizat consultări interinstituţionale pentru evaluarea posibilităţilor de sprijin şi intervenţie la nivel bilateral.

''Părinţii minorilor au angajat pe cont propriu un avocat specializat în soluţionarea unor astfel de cazuri, care îi reprezintă în cadrul procedurilor judiciare aflate pe rolul instanţelor locale competente, având ca obiect exercitarea autorităţii părinteşti asupra celor 5 copii. Având în vedere solicitarea expresă a familiei în cauză de a se evita mediatizarea detaliilor cazului, MAE nu este în măsură să ofere informaţii suplimentare'', se arată în comunicat.

MAE subliniază că Ambasada României la Oslo urmăreşte îndeaproape evoluţia cazului şi este pregătită în continuare să ofere asistenţa consulară necesară, în limitele competenţelor legale şi cu respectarea cadrului legislativ norvegian, care cuprinde dispoziţii şi norme procedurale specifice, diferite de legea română, în ceea ce priveşte domeniul protecţiei drepturilor copilului.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţiei sale norvegiance Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor.

Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

Daniel Bodnariu povesteşte că pe 16 noiembrie a avut loc o tragedie pentru familie. După ce le-au luat pe fete de la şcoală, reprezentanţii Protecţiei Copilului au mers acasă la soţii Bodnariu, i-au luat şi pe cei doi băieţi, mai mici, iar pe părinţi i-au supus unui interogatoriu în urma cărora ar fi stabilit că nu sunt periculoşi.

"S-au purtat cu ei de parcă ar fi fost nişte criminali. Pe 17 noiembrie aşteptau copiii acasă, că aşa li s-a spus. Seara au venit patru poliţişti să ia bebeluşul de trei luni. Este un drept fundamental al mamei de a nu fi despărţită de bebeluşul pe care îl alăptează", a spus Daniel Bodnariu, precizând că acum părinţii îşi pot vedea copiii de două ori pe săptămână câte două ore, însă pe băieţi numai mamei îi este permis să îi vadă.

El a mai precizat că părinţilor li se va face anchetă socială în februarie, dar între timp au fost anunţaţi că se deschide procedura de adopţie internaţională pentru copii. Copiii au fost deja plasaţi în trei familii din două oraşe.

"Nu înţelegem de ce a fost necesar să se folosească aceste măsuri extreme. Vrem să rămânem alături de ei până când acest caz se va rezolva. Cerem explicaţii privind aceste decizii care încalcă chiar şi legile lor", a mai spus Bodnariu..

Un avocat prezent la protest la arătat, la rândul său, că în România mai întâi se face anchetă socială şi psihosocială pentru a se determina dacă un copil a fost abuzat şi apoi este luat de la părinţi. El a mai spus că soţilor Bodnariu le-au fost luaţi copiii fără explicaţie şi că Marius Bodnariu a fost reţinut fără a avea un avocat.

"Sperăm că acest abuz nu este sprijinit de statul norvegian. Credem că modul în care copiii cresc în familie trebuie să continue. Copiii vor creşte cu traume emoţionale şi spirituale. Nu credem că doar violenţa fizică afectează copiii, ci mai ales cea emoţională", a spus un alt protestatar.

Un prieten de familie a arătat, la rândul său, că Marius şi Ruth au trăit o vreme în România, iar apoi s-au mutat în Norvegia.

"Viaţa de acolo e una prospera, dar acolo există, ca în orice alt popor, anumite legi. Organizaţia Barnevernet abuzează de legi şi iau copiii din familiile lor. Şi alte familii de români trăiesc cu teamă şi spun că au impresia că copiii lor sunt urmăriţi la şcoală. (...) Orice părinte se luptă să fie alături de cei dragi. Nu ne luaţi acest drept. Rugăm autorităţile norvegiene să ia măsuri pentru ca ei sa revină. Îi rugăm pe preşedintele Iohannis şi pe premierul Cioloş să facă tot ce pot pentru a reuni familia", a mai spus bărbatul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici