Cioloş: Parlamentul să spună de unde să tăiem ca să putem creşte indemnizaţiile pentru mame

Parlamentul trebuie să spună Guvernului de unde trebuie "să taie" dacă doreşte creşterea indemnizaţiilor pentru mame, consideră premierul Dacian Cioloş, precizând totodată că bugetul pe acest an este angajat, iar cel de anul viitor poate depăşi un deficit de 3% pentru că sunt angajamente luate.

Urmărește
2383 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Parlamentul să spună de unde să tăiem ca să putem creşte indemnizaţiile pentru mame

Cioloş: Parlamentul să spună de unde să tăiem ca să putem creşte indemnizaţiile pentru mame

Şeful Executivului a făcut aceste afirmaţii la PRO TV, duminică, în contextul în care moderatorul l-a întrebat dacă este de acord cu eliminarea plafonului indemnizaţiilor pentru mame, aşa cum intenţionează Parlamentul.

"Pentru anul acesta banii sunt deja angajaţi (...). Deci, în momentul de faţă când Parlamentul vine cu modificări sau cu propuneri legislative care vizează alocări bugetare-o spune Constituţia-e important să precizeze de unde luăm bani, dacă e vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem înseamnă un deficit care riscă să meargă peste 3%. Deci, trebuie să avem nişte discuţii foarte serioase, nu e suficient să facem propuneri secvenţiale ici şi colo. Avem nevoi foarte multe, dar trebuie să le prioritizăm", a spus premierul.

El a reiterat ideea că bani pentru creşterea nivelului îndemnizaţiilor nu vor fi dacă Parlamentul nu spune Guvernului de unde trebuie "să tăiem".

Cioloş a explicat faptul că problema trebuie privită într-un sens global, nu punctual.

"Avem multe familii care au copii mulţi şi care sunt într-un stadiu apropiat de sărăcie, dacă nu chiar în sărăcie, şi problema pe care ne-o punem este cum ne creştem copiii pe care-i avem deja într-un mod rezonabil ca să le putem asigura un viitor. Deci sunt lucruri mai complexe care nu ţin doar de-o alocaţie, ţin de modul în care noi ca maturi adulţi ne asumăm această responsabilitate pentru generaţiile care vin. Să încetăm să gândim pe termen scurt, să încetăm să mai gândim secvenţial, să profităm cât mai mult acum de anumite situaţii şi să nu ne gândim la generaţiile care vin", a conchis prim-ministrul.

Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor a majorat, în data de 8 martie, indemnizaţiile de creştere a copilului pentru mame, eliminând totodată plafonul maxim de 3400 de lei şi înlocuindu-l cu 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni. Prin modificările aduse de comisie, indemnizaţia minimă va creşte de la 600 de lei cât este în prezent, la peste 1000 de lei, dacă legea intră în vigoare.

Totodată, deputaţii au stabilit că indemnizaţia minimă va reprezenta minim 85% din salariul minim brut garantat în plată. Potrivit Ministerului Muncii, salariul minim va creşte din luna mai la peste 1250 de lei, astfel că indemnizaţia va creşte proporţional.

O altă modificare prevede că femeile vor beneficia de acelaşi nivel al indemnizaţiei, indiferent dacă optează pentru 12 sau 24 de luni de concediu maternal. Totodată, femeile care optează pentru revenirea în activitate după primele 12 luni vor primi un bonus de 50% din cuantumul indemnizaţiei minime garantate. Conform calculelor făcute pe cifrele actuale, acest bonus s-ar ridica la peste 500 de lei.

De asemenea, deputaţii au stabilit că obţinerea indemnizaţiei va ţine cont de salariul din ultimele 12 luni şi nu va mai fi plafonată la 3400 de lei. ''Indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor în ultimele 12 luni din ultimii doi ani'', este propunerea adoptată de deputaţii din comisia de specialitate.

Pentru femeile care vor naşte gemeni, tripleţi sau multipleţi, nivelul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut.

Aceste propuneri - susţinute de toate partidele - urmează a intra pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, for decizional, în următoarele zile.

Impactul bugetar al eliminării plafonului pentru indemnizaţia de creştere a copilului va fi de aproximativ 210 milioane de lei anul acesta şi de 850 de milioane de lei în 2017, potrivit datelor comunicate de Ministerul Muncii pentru MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici