"Ca o măsură se impune securizarea acestor incinte care adăpostesc muniţie şi arme. Pe de o parte se impune grăbirea unei activităţi de delaborare a muniţiei expirate, astfel încât să putem dezafecta anumite depozite şi punerea unui sistem de securizare care să implice cât mai puţini factori umani", a spus ministrul Mihai Stănişoară.
În legătură cu arestarea celor trei militari acuzaţi în cazul furtului de la depozitul de arme din Ciorogârla, Stănişoară a spus că decizia judecătorilor a confirmat rezultatul anchetei interne desfăşurate de Ministerul Apărării.
"A fost făcută o anchetă administrativă şi s-au constatat nereguli grave privind atribuţiunile de serviciu. Prin decizia judecătorilor de a-i acuza pe cei trei ca fiind implicaţi în furtul de arme de la Ciorogârla este confirmat şi caracterul penal al neregulilor. Sistemul guvernat de proceduri de securitate există la ora actuală. Problema care a apărut aici este factorul uman, ei aveau reguli, dar pe care nu le-au împlinit", a susţinut Stănişoară.
Trei din cei şapte militari acuzaţi în cazul furtului de arme din depozitul unităţii militare de la Ciorogârla au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, vineri, de Tribunalul Militar Bucureşti.
Astfel, au fost arestaţi preventiv sergentul major Ionuţ Gagea şi caporalii Ion Petrică şi Marius Tudorache, pentru furt calificat cu consecinţe deosebit de grave şi pentru călcare de consemn. Totodată, cei trei sunt acuzaţi şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Ceilalţi patru militari reţinuţi, joi, în cazul furtului de arme de la Ciorogârla – sergentul Marian Tudorache, caporalul Marian Dinu, caporalul Cristian Radu şi soldatul Nicuşor Niţă – vor fi cercetaţi în stare de libertate, pentru călcare de consemn.
Avocaţii celor trei militari arestaţi preventiv au declarat recurs faţă de decizia instanţei Tribunalului Militar Bucureşti.
Citeşte şi:
Trei militari, arestaţi preventiv în cazul Ciorogârla
Şapte militari, reţinuţi în cazul furtului de arme de la Ciorogârla