Circa 2.500 de persoane, la un protest faţă de situaţia Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş

Circa 2.500 de persoane au participat, miercuri seara, la Târgu-Mureş, la un protest faţă de situaţia în care se află Liceul Romano-Catolic. ”Începe şcoala, iar elevii şi părinţii nu ştiu în ce unitate vor învăţa”, a spus unul dintre participanţi.

Urmărește
361 afișări
Imaginea articolului Circa 2.500 de persoane, la un protest faţă de situaţia Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş

Circa 2.500 de persoane, la un protest faţă de situaţia Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş

Protestul s-a organizat în faţa Prefecturii din Mureş, unde participanţii au ţinut discursuri, fiind nemulţumiţi de situaţia juridică incertă a instituţiei de învăţământ.

Levente Kovacs a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că la finalul protestului toţi participanţii au recitat două strofe din poezia ”Biserică şi şcoală”.

”După estimările noastre au participat 2.500 – 3.000 de persoane. Un părinte al cărui copil învaţă la Liceul Romano-Catolic a citit doleanţele celorlalţi părinţi şi anume ca Ministerul Educaţiei să rezolve această situaţie. Oamenii sunt nemulţumiţi deoarece liceul are un statut juridic incert de mai bine de 10 luni”, a spus Levente Kovacs.

De asemenea, el a adăugat că luni începe şcoala, iar elevii de la Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureş nu ştiu unde vor învăţa.

”Nu ştiu dacă încep studiile acolo sau la altă unitate. Acest drept e unul constituţional şi este important să ştie unde încep şcoala. La fel, cadrele didactice nu ştiu unde îşi încep job-ul”, a susţinut Levente Kovacs.

La protest a participat şi Arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice din Transilvania, Jakubinyi Gyorgy.

”Am mai explicat şi în trecut că Sfânta noastră Biserică nu-şi caută dreptatea de obicei pe străzi, ci în biserică, şi dacă este nevoie şi la tribunal. În situaţia actuală Statusul Romano-Catolic din Transilvania este nevoit ca să-şi caute adevărul într-o acţiune de avertizare publică pe străzi (...) Avem încrederea că Guvernul României, care a recunoscut Codul de Drept Canonic al Bisericii Romano-Catolice ca Statut de organizare al Cultului Romano-Catolic – în care este considerată şcoala confesională ca o valoare, care recunoaşte dreptul eparhiotului de a iniţia înfiinţarea şcolilor confesionale, care recunoaşte dreptul părinţilor la alegere liberă a şcolilor – nu va trece cu vederea manifestarea voinţei comune existente şi manifestate şi acum, că această şcoală trebuie să existe şi funcţioneze”, a spus Jakubinyi Gyorgy.

Procurorii DNA au dispus în noiembrie 2016 reţinerea pentru 24 de ore a şefului ISJ Mureş, Ştefan Someşan pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul şi uzurparea funcţiei, în dosar fiind plasat în control judiciar pentru 60 de zile şi directorul Liceului Teologic Romano–Catolic din Târgu Mureş pentru abuz în serviciu.

Aceştia au susţinut că, în contextul unor aspecte prezentate de către Someşan, Consiliul de Administraţie al ISJ Mureş a votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înfiinţarea Liceului Teoretic Romano – Catolic deşi, în realitate, „Ministerul Educaţiei Naţionale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înfiinţare a acelei unităţi de învăţământ”. De asemenea, procurorii au precizat că în aceeaşi zi, şeful ISJ a emis o altă decizie prin care, începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcţia de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe Tamasi Zsolt-Jozsef.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta la Ministerul de Externe ungar, că autorităţile române regretă transformarea Liceului romano-catolic din Târgu-Mureş în subiect de campanie electorală în Ungaria.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici