- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Circa 200 de persoane din Cisnădie protestează faţă de transformarea spitalului în cămin de bătrâni
Aproximativ 200 de persoane din localitatea Cisnădie pichetează, luni, sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sibiu, nemulţumite de decizia transformării spitalului din localitate în cămin de bătrâni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Cele aproximativ 200 de persoane din Cisnădie, între care şi medici de la spitalul din localitate, s-au adunat, în jurul orei 11.00, în faţa sediului CJAS Sibiu, unde strigă "Hoţii", "Ajutaţi-ne să salvăm spitalul", "Prefectule nu uita, spitalul nu vom ceda", "Jos Budescu (directorul DSP Sibiu -n.r.)" şi fluieră.
Protestatarii poartă şi pancarte pe care scrie "Voi trăiţi bine, noi murim mâine", "Un spital din război nu moare când vreţi voi".
Participanţii la protest sunt nemulţumiţi de decizia Ministerului Sănătăţii de a transforma Spitalul din Cisnădie în cămin de bătrâni începând cu luna aprilie.
Primarul localităţii Cisnădie, Johann Krech, prezent la protest, a declarat că reprezentanţi ai Primăriei şi ai spitalului se vor întâlni cu conducerea CJAS Sibiu şi cu cea a DSP pentru a găsi modalităţi de finanţare a spitalului "cel puţin pentru încă două luni" .
"Obstrucţia cea mai mare vine în acest moment din partea DSP Sibiu, singura instituţie din judeţ care vrea cu adevărat desfiinţarea spitalului. DSP a descins, în această dimineaţă ( luni dimineaţa - n.r.), la Spitalul din Cisnădie şi, pe calea şantajului, vrea să convingă personalul să semneze o eventuală transferare la alte unităţi spitaliceşti şi să se dezică de Spitalul din Cisnădie", a spus Krech.
El a spus că va încerca să găsească, împreună cu reprezentanţii CJAS, o modalitate de a finanţa spitalul şi după data de 1 aprilie, iar dacă acest lucru nu se va realiza, Primăria Cisnădie este dispusă ca pentru următoarele două-trei luni să suporte integral costurile de finanţare a spitalului din localitate.
Krech a spus că în luna august autorizaţia de funcţionare a spitalului expiră şi autorităţile din Sibiu vor profita de ocazie pentru a închide unitatea.
Directorul Spitalului din Cisnădie, Dorina Hanzu Dăncăneţ, a declarat că, până în prezent, trei medici, două asistente şi o infirmieră au făcut cerere pentru a lucra la alte spitale.
De la ora 12.00, protestatarii vor picheta sediul DSP Sibiu.
Consilierii locali din Cisnădie, judeţul Sibiu, s-au declarat, miercurea trecută, împotriva transformării spitalului din localitate în cămin de bătrâni şi au decis atacarea în instanţă a Hotărârii de Guvern prin care unitatea urmează să fie reprofilată, de la 1 aprilie.
Consiliul Local Cisnădie s-a reunit, miercurea trecută, în şedinţă extraordinară pentru a decide modalitatea de acţiune în perioada următoare, având în vedere că spitalul din localitate este singurul din judeţul Sibiu care urmează să fie transformat în cămin de bătrâni, în urma Hotărârii de Guvern 212/2011, privind aprobarea Programului de interes naţional "Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice".
"Este un moment crucial în viaţa oraşului Cisnădie. Se doreşte desfiinţarea spitalului din Cisnădie, un spital care are tradiţie foarte îndelungată, un spital despre care acum câteva luni domnul ministru al Sănătăţii a spus: «Aşa un spital cochet şi bine organizat ar fi păcat să-l desfiinţăm» şi iată că au trecut câteva luni şi spitalul din Cisnădie are o situaţie ingrată", a declarat primarul oraşului Cisnădie, Iohann Krech, în timpul şedinţei CL.
Prefectul de Sibiu le-a promis consilierilor locali că va susţine orice cale legală de atac pe care o vor decide, iar directorul CAS Sibiu a declarat că ar exista fonduri pentru finanţarea spitalului şi după 1 aprilie, dacă se găseşte formula legală pentru păstrarea acestuia.
Directorul DSP Sibiu, Gabriel Budescu, a stârnit nemulţumirea celor prezenţi când a declarat că "spitalul din Cisnădie este desfiinţat deja".
Guvernul anunţa, în 9 martie, că a stabilit o listă de 67 de spitale care trebuie transformate în cămine pentru bătrâni, sub sancţiunea sistării finanţării, primarii în subordinea cărora funcţionează aceste unităţi fiind obligaţi să se înscrie în program până la sfârşitul lunii martie.
Programul se adresează, în primul rând, autorităţilor administraţiei publice judeţene şi locale care decid înfiinţarea de cămine pentru persoane vârstnice, prin transformarea a 67 de spitale pe care le au în subordine. Programul poate fi accesat şi de alte autorităţi locale care au în subordine spitale.
În cele 67 de spitale sunt 677 de medici şi 2.085 de asistenţi medicali.
Pe lista unităţilor medicale vizate se află şi Spitalul Orăşenesc Cisnădie, din judeţul Sibiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO