- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Circa 60.000 de angajaţi din industria textilă ar putea fi disponibilizaţi
Circa 60.000 de angajaţi, reprezentând 20% din salariaţii din industria de textile, ar putea fi disponibilizaţi în acest an, pe fondul lipsei comenzilor pentru firmele de profil, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele patronatului din domeniu, Maria Grapini.
Circa 60.000 de angajaţi din industria textilă ar putea fi disponibilizaţi (Imagine: Mediafax Foto)
"Primele luni din acest an nu sunt deloc încurajatoare pentru firmele din industrie care nu au capacitatea de producţie acoperită şi caută comenzi. Fabricile mari vor restructura, iar întreprinderile mici şi mijlocii riscă să fie închise, astfel că aproximativ 20% din numărul de salariaţi ar putea fi disponibilizaţi. Mai exact, este vorba de 50.000-60.000 de salariaţi" a precizat Grapini, preşedintele Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei (FEPAIUS).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
În 2008, o mare parte dintre firmele de profil fie au închis, fie au restructurat activitatea, iar până în luna decembrie au fost disponibilizaţi 62.000 de salariaţi, respectiv 17% din totalul angajaţilor, ajungându-se la un total de circa 300.000 de angajaţi. Aproape jumătate din salariaţii concediaţi provin din industria de articole de îmbrăcăminte.
Grapini a adăugat că industria textilă din Uniunea Europeană se confruntă cu aceleaşi probleme, la nivel european fiind disponibilizaţi circa 6% din totalul salariaţilor.
"În 2008 declinul industriei de textile din România s-a accentuat ca urmare a efectelor crizei financiare, iar perspectivele pentru acest an sunt aceleaşi", a mai spus Grapini.
Producţia de textile, articole de îmbrăcăminte, pielărie şi încălţăminte din România a scăzut în 2008 pentru al treilea an consecutiv, cu 6,2%, la 13,5 miliarde de lei, de la 14,4 miliarde de lei în 2007. Potrivit datelor FEPAIUS, începând cu 2005, producţia de textile a înregistrat, anual, o scăderea de 6%-7%.
FEPAIUS a lansat, marţi, programul SEETAL, finanţat de Uniunea Europeană, pentru promovarea activităţii producătorilor din industria de textilă, de articole de îmbrăcăminte, pielărie şi încălţăminte. Programul este susţinut de organizaţia europeană a industriei textile EURATEX şi de structuri similare din Turcia, Croaţia, Bulgaria şi Belgia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO