- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (01.06.2016, 12:12)
- Claudiu Surmei , Ana-Maria Lazăr , Ioana Nicolescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Circa 8.000 de profesori au protestat în faţa Palatului Victoria: "Lăsaţi educaţia educatorilor" - VIDEO / FOTO
Circa 8.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ au protestat, în faţa Palatului Victoria, nemulţumiţi de nivelul de salarizare propus de Guvern prin noua ordonanţă, ameninţând că dacă nu se găsesc soluţii reale se poate ajunge la boicotarea examenelor.
Urmărește
1839 afișări
UPDATE 14:51 - O delegaţie a sindicatelor din Educaţie a fost primită la Palatul Cotroceni
Consilierii prezidenţiali Ligia Deca şi Gabriel Cristian Pişcociu au primit miercuri la Palatul Cotroceni o delegaţie a sindicatelor din educaţie, împreună cu reprezentantul Consiliului Naţional al Elevilor, potrivit unui comunicat de presă emis de Preşedinţie.
"Dialogul a fost unul deschis, reconfirmând importanţa unor soluţii sustenabile pe termen lung, care să confere stabilitate şi încredere. Reprezentanţii personalului din sistemul de învăţământ şi-au prezentat atât revendicările, cât şi propunerile lor pentru soluţionarea acestora", a informat Administraţia Prezidenţială.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
UPDATE 14:18 - Protestul profesorilor s-a încheiat
Câteva mii de angajaţi din sistemul de învăţământ au mers în marş, din Piaţa Victoriei spre Palatul Controceni, nemulţumiţi de nivelul de salarizare propus de Guvern prin noua ordonanţă, ameninţând că dacă nu se găsesc soluţii reale se poate ajunge la boicotarea examenelor.
Câteva mii de protestatari din sistemul de Educaţie s-au strâns, în jurul orei 11.00, în faţa Guvernului, ulterior plecând în marş spre Palatul Cotroceni. Dascălii, veniţi din mai multe judeţe, sunt nemulţumiţi de nivelul de salarizare şi de ordonanţa propusă de Guvern. În faţa Palatului Cotroceni au intonat imnul după care, cei veniţi din afara Capitalei, s-au îndreptat spre autocare pentru a merge acasă.
UPDATE 13:20 - Senatorul ALDE Cristiana Anghel a fost alungată de profesorii care mergeau în marş către Palatul Cotroceni, după ce parlamentarul a mers în mijlocul protestatarilor pentru a sta de vorbă cu aceştia
Senatorul ALDE Cristiana Anghel a încercat să stea de vorbă cu profesorii care au ieşit, miercuri, în stradă. Dascălii i-au cerut parlamentarului să plece şi să îi lase să îşi continue protestul.
În jur de 8.000 de angajaţi din sistemul de educaţie merg către Palatul Cotroceni, nemulţumiţi de nivelul de salarizare propus de Executiv prin noua ordonanţă, ameninţând că în lipsa unor soluţii se poate ajunge la boicotarea examenelor. Timp de o oră, aceştia au protestat în faţa Palatului Victoria.
Doi reprezentanţi ai sindicatelor, Simion Hăncescu şi Marius Nistor, sunt la discuţii cu reprezentanţi ai Guvernului.
UPDATE 12:44 - În jur de 8.000 de angajaţi din sistemul de educaţie merg către Palatul Cotroceni, cerând demisia Guvernului, nemulţumiţi de nivelul de salarizare propus de Executiv prin noua ordonanţă, ameninţând că în lipsa unor soluţii se poate ajunge la boicotarea examenelor.
În jur de 8.000 de angajaţi din sistemul de educaţie merg către Palatul Cotroceni, cerând demisia Guvernului, nemulţumiţi de nivelul de salarizare propus de Executiv prin noua ordonanţă, ameninţând că în lipsa unor soluţii se poate ajunge la boicotarea examenelor. Timp de o oră, aceştia au protestat în faţa Palatului Victoria
Din cauza marşului, sunt restricţii de circulaţie până la ora 14.00 pe traseul Piaţa Victoriei – Str. Buzeşti – Str. Berzei –Str. Ştirbei Vodă – Splaiul Independenţei – Str. Constantin Noica – Şos. Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Complex Politehnică, traseu pe care îl parcurg protestatarii.
Dascălii, veniţi din mai multe judeţe, sunt nemulţumiţi de nivelul de salarizare şi de ordonanţa propusă de Guvern.
Protestatarii s-au strâns, în jurul orei 11.00, în faţa Guvernului, urmând să plece în marş spre Palatul Cotroceni. Dascălii, veniţi din mai multe judeţe, sunt nemulţumiţi de nivelul de salarizare şi de ordonanţa propusă de Guvern.
"Ne nemulţumeşte salarizarea şi proiectul de lege al salarizării care trenează de mult timp şi potrivit căreia nu suntem bine încadraţi. Plus 6% din PIB pe care nu i-am primit niciodată", a declarat un dascăl pentru MEDIAFAX.
Oamenii poartă mesaje precum "Lăsaţi educaţia educatorilor", "Cu Iohannis credeam noi că o să scăpăm de nevoi" sau "Educaţia şi ţara şi-au pierdut răbdarea".
"Am ajuns să ne căutăm altceva de muncă, pentru că din învăţământ nu se poate trăi", a spus un protestatar.
Un alt dascăl a declarat pentru MEDIAFAX că "pot spune că am ajuns în locul în care noi ţipăm, noi auzim şi ei sunt surzi "
Potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX, ordonanţa de urgenţă privind salariile din sectorul bugetar, respinsă de liderii sindicatelor din educaţie, prevede o creştere salarială de 207 lei pentru un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare.
În prezent, potrivit unui exemplu conţinut de grilă, un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare, are un salariu de încadrare de 2.405 lei (conţine cele trei majorări succesive anterioare), la care se adaugă gradaţia de merit, 601 lei, indemnizaţie diriginte, 301 lei, spor de vechime, 826 lei, compensaţii tranzitorii rural, 241 lei, şi se ajunge la un salariu de bază de 4.374 lei. La salariul de bază se adaugă două sporuri, spor simultan, 331 lei, şi spor rural, 241 lei, şi rezultă un salariu brut de 4.946 lei.
Potrivit documentului, în varianta propusă de Guvern se pleacă de la un salariu de bază de 3.156 lei, care conţine salariul de încadrare şi sporul de vechime. La salariul de bază se adaugă gradaţia de merit, 789 lei, îndemnizaţie diriginte, 395 lei, compensaţii tranzitorii rural, 241 lei, şi se ajunge la un salariu brut de 5.153 lei, respectiv 207 lei mai mult decât are în prezent un profesor de gradul I.
În ceea ce priveşte învăţătorul gradul I, cu vârsta 22-25 de ani şi studii medii, salariul de încadrare actual este de 1.792 (conţine majorările succesive anterioare). La acesta se adaugă gradaţia de merit, 448 lei, indemnizaţia de diriginte, 224 lei şi sporul de vechime- 616 lei şi se ajunge la un salariu de bază de 3.080 lei.
Citeşte şi: Restricţii de trafic în Capitală din cauza mitingului profesorilor. Ce rute trebuie să evitaţi - FOTO
Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii: Cinci pacienţi au fost trataţi la Secţia de Arşi de la Floreasca, în luna mai
Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii blochează organizarea concursurilor pentru funcţia de conducere a spitalelor. Noi criterii de management: curăţenia şi părerea pacienţilor
Citeşte şi: Procurorii au găsit mai multe mesaje între Dan Condrea şi soţia sa, trimise înainte de accident
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe