- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Circa o sută de persoane au protestat faţă de distrugerea parcului Emil Gârleanu
Aproximativ o sută de persoane au protestat, duminică, în parcul Emil Gârleanu din Sectorul 3 al Capitalei, participanţii la această acţiune fiind nemulţumiţi că, prin încălcarea unor legi, parcul urmează să fie distrus prin construcţia unei biserici ortodoxe.
Circa o sută de persoane au protestat faţă de distrugerea parcului Emil Gârleanu (Imagine: Mediafax Foto)
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Parcul este proprietate publică şi Primăria a decis să facă o biserică", a declarat Ioana Şuţu, reprezentanta protestatarilor, precizând că părinţii copiilor care vin în parc, precum şi locatarii blocurilor din zonă îşi doresc menţinerea parcului Emil Gârleanu, "unica oază de verdeaţă" şi spaţiu de joacă pentru copiii din zonă, în condiţiile în care mai sunt cinci biserici în vecinătate: Foişorului, Timpuri Noi, Dobroteasa, Radu Vodă şi Mănăstirea Radu Vodă.
"Nu avem nimic împotriva bisericii, dar sunt atâtea biserici în jur", a spus şi Cristian Moise, un locatar al blocurilor din jurul parcului situat în cartierul Vitan.
Protestarii au susţinut că, în 2005, Primăria Generală a Capitalei a decis, printr-o hotărâre, să dea în folosinţă gratuită 928 de metri pătraţi din parcul Emil Gârleanu, reprezentând mai mult de jumătate din suprafaţa totală, Arhiepiscopiei Bucureştiului, iar, în data de 5 mai 2009, Primăria Sectorului 3 a eliberat autorizaţie pentru construirea unei biserici ortodoxe, fără a avea autorizaţie de defrişare şi având autorizaţie parţială de mediu.
Aceştia au arătat că Primăria Generală a Capitalei ar fi concesionat Arhiepiscopiei terenul din parcul Emil Gârleanu fără să consulte publicul, aşa cum prevede convenţia de la Aarhus şi că Primăria Sectroului 3 ar fi eliberat autorizaţie de construcţie pentru biserică în condiţiile în care avizului de mediu îi lipseşte etapa obligatorie de consultări cu cetăţenii, fiind încălcată ordonanţa de urgenţă 114/2007, care interzice reducerea suprafeţelor verzi amenajate sau schimbarea destinaţiei terenului amenajat ca parc.
Ioana Şuţu a precizat că au fost depuse petiţii la Primăria Generală şi la Primăria Sectorului 3, însoţite de sute de semnături, inclusiv o petiţie cu ştampila a opt asociaţii de locatari din jurul parcului, nemulţumite că acesta va fi distrus.
Ea a anunţat totodată că protestarii intenţionează să sesizeze Ministerul Mediului şi Inspectoratul teritorial în construcţii şi să dea în judecată Primăria Generală a Capitalei pentru anularea concesiunii şi Primăria Secrtorului 3 pentru anularea avizului de construcţie.
"Dacă primarul Sectorului 3 ştia că va concesiona parcul, de ce a mai investit banii noştri în amenajarea unui spaţiu verde şi a unui loc de joacă pentru copii?", a întrebat retoric o mămică participantă la protestul din parcul Emil Gârleanu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO